De SamenLoop voor Hoop Zeeland vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni.
De SamenLoop voor Hoop Zeeland vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 juni.

'De SamenLoop voor Hoop Zeeland is één grote familie'

Algemeen 1.385 keer gelezen

ZEELAND | De voorbereidingen voor de SamenLoop voor Hoop Zeeland zijn in volle gang. Niet alleen de organisatie draait overuren, ook de teams die meedoen zetten allerlei acties op touw om geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

Ilse van de Laak en Gratje Habraken waren beiden in 2014 ook al van de partij. Dit keer zijn ze teamcaptain en daarmee automatisch tevens ambassadeur van de 24-uurs wandelestafette in het weekend van zaterdag 23 en zondag 24 juni op het Festilent-terrein. "De SamenLoop is één grote familie met een lach en een traan. Het is heel erg bijzonder om daar onderdeel van te zijn."

Walk for Life
De aankondiging voor de SamenLoop kwam vorig jaar vlak na het overlijden van Ilse's moeder; Toos van de Hei. "Eigenlijk had ik er toen geen behoefte aan", biecht ze op. "Totdat ik besefte hoe waardevol de vorige editie voor mijn moeder was. Ze was toen Speciale Gast en heeft enorm genoten van al die aandacht. Daarnaast ben ik oncologieverpleegkundige. Dagelijks zie ik dat geld voor extra onderzoek hard nodig is. Niet alleen om te genezen, maar juist ook om zo lang mogelijk kwaliteit van leven te bieden. Mam heeft daardoor zeventien jaar cadeau gekregen." Samen met haar zus en vrienden richtte Ilse het team Walk for Life op. Die zijn heel actief met hun acties. "Mam spaarde altijd teddyberen", vertelt ze. "Er stonden er honderden op zolder. Die verkopen we om geld in te zamelen. Verder schreef mam altijd Muis-verhalen in 't Rookelijzer. Die bundelen we tot een boek. Een deel van de opbrengst gaat naar de SamenLoop."

De Zebra's
Gratje liep vier jaar geleden mee met een nichtje. Haar vader was toen Speciale Gast. "Hij gaf aan het fijn te vinden als ik dit keer een eigen team begon", zegt ze. "Dat wilde ik wel, maar op de voorwaarde dat hij zich weer als Speciale Gast zou aanmelden. Met familie en vrienden vormen we De Zebra's. Dat dier is het symbool van neuro-endocriene tumoren, een speciaal soort kanker waar mijn vader aan lijdt. We zijn nu met negen man, maar hopen uiteindelijk op een stuk of vijftien teamleden." Omdat beide teamcaptains al eens meeliepen tijdens een SamenLoop voor Hoop, weten zij wat hen te wachten staan.

Ceremonies
"De ceremonies zijn echt indrukwekkend", vindt Gratje. "Iedereen heeft een andere motivatie om mee te doen. Het ene moment loop je een beetje gek te doen en dan is het ineens weer serieus. De vorige keer liep ik 's nachts naast een man die mij zijn hele levensverhaal heeft verteld, en ook over zijn vrouw. Heel bijzonder. Zo zie je maar dat iedereen zijn eigen verhaal, eigen verdriet en eigen herinneringen heeft." Ilse valt haar bij. "Het heet niet voor niets SamenLoop. Dat gevoel leeft die dagen heel er; je doet het samen, je loopt samen. Als iemand ziek wordt dan voel je je vaak machteloos. Op deze manier kun je toch iets bijdragen. Daarnaast is het een mooie manier om de herinneringen aan een overleden dierbare in leven te houden."

Aanmelden voor de SamenLoop voor Hoop kan op www.samenloopvoorhoop.nl/zeeland. Gratje en Ilse: "Maak je vooral niet te druk over hoeveel geld je inzamelt. Dat komt wel goed. Het is veel belangrijker om het te beleven en mee te maken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant