Gemeente Uden.
Gemeente Uden.

Gemeente Uden wil 'dementieproof' worden

Algemeen 905 keer gelezen

UDEN |  Een projectgroep van lokale organisaties zoals de Bibliotheek, Pantein, BrabantZorg, ONS Welzijn en Stichting Alzheimer Nederland gaat samen met de gemeente een plan maken om de gemeente dementieproof te maken. Dit gaat over het creëren van bewustwording rondom dementie en het ondersteunen van mantelzorgers. Het uiteindelijke doel is een woonomgeving creëren voor alle kwetsbare inwoners, die aansluit op wat zij nodig hebben om zelfstandig in hun eigen wijk te kunnen blijven wonen.   
 
Wethouder Overmans vertelt: "Laat ik voorop stellen dat ik ga voor een zorgvriendelijke gemeente.Mensen hebben om uiteenlopende redenen, soms tijdelijk, behoefte aan hulp en ondersteuning. Specifieke voorzieningen voor specifieke doelgroepen is niet in alle gevallen het passende antwoord. Het aantal inwoners met dementie neemt wel steeds verder toe. Ik ben dus blij met deze aanpak en de betrokkenheid van deze partijen." 
 
Bewustwording
Het is belangrijk dat bijvoorbeeld werkgevers dementie in een vroeg stadium leren herkennen. Zij hebben vaak heel snel in de gaten dat er wellicht sprake is van dementie. Maar ook meer voorlichting geven over dementie en hoe je ermee omgaat. Als familie of mantelzorger, én als patiënt.  
 
Dementheek

De Bibliotheek in Uden draagt bij door het openen van een zogenaamde Dementheek. Een uitleen- en adviescentrum gericht op ondersteuning en welzijn voor iedereen die te maken heeft met (beginnende) dementie. Diverse boeken en materialen voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en professionals. De Dementheek wordt donderdag 22 februari om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Overmans.  
 
In eigen omgeving blijven

Uit het oogpunt van preventie is het juist van belang voor mensen met dementie om zo lang mogelijk te doen wat iemand altijd al deed. Dit vertraagt de verschijnselen en draagt bij aan behoud van kwaliteit van leven van zowel de patiënt als de familie. Het plan zal zich richten op aanwezigheid van voorzieningen in wijken en de vormgeving ervan. Bijvoorbeeld hoe bruikbaar de voorziening is, toegankelijkheid en bereikbaarheid, zijn onderdelen die hiervoor belangrijk zijn.  
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant