Mensen worden in het Taalhuis geholpen met de Nederlandse taal
Mensen worden in het Taalhuis geholpen met de Nederlandse taal

Nieuwe training voor vrijwilligers Taalhuis in Bibliotheek Uden

Algemeen 841 keer gelezen

UDEN | Het Taalhuis in Uden is op zoek naar vrijwilligers die mensen willen helpen om beter te leren lezen en schrijven. Binnenkort start een nieuwe en gratis training die gegeven wordt op vier maandagochtenden in de bibliotheek, waarvoor nog enkele plaatsen vrij zijn.

Mensen van allerlei nationaliteiten weten het Taalhuis in de bibliotheek in Uden goed te vinden. Via via komen ze erachter waar ze moeten zijn. Ze schuiven aan op de vrijdagmorgen bij een van de vier taalgroepen. En niet alleen in de bibliotheek, maar ook in wijkgebouw De Balans en in de Kom-in oefenen mensen wekelijks met taal. Alleen de inwoners van Uden die in Nederland geboren en getogen zijn en die moeite hebben met lezen en schrijven, komen niet spontaan binnen lopen. Zij zijn lastiger te bereiken, maar ze zijn er wel.

Taalmaatje
Binnenkort begint een autochtone Udenaar samen met een taalmaatje, een op een, met het oefenen van lezen en schrijven. De vrijwilliger heeft daarvoor een speciale training gehad en kan gebruik maken van lesmateriaal van de Stichting Lezen & Schrijven. De Udenaar is op het pad gekomen van het Taalhuis, via zijn werkgever. Taalhuiscoördinator Paula van Hout hoopt dat er met het initiatief van deze Udenaar, snel meer volgen. "Misschien is hij wel een ambassadeur en komen er via hem nog meer aanmeldingen. Ik ben nu ruim een jaar actief in het Taalhuis in Uden en heb veel instanties bezocht om medewerkers bewust te maken van het probleem laaggeletterdheid. Verschillende instellingen hebben hun medewerkers een workshop 'herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden' laten bijwonen. Als medewerkers van bijvoorbeeld Thuiszorg, Kraamzorg, Schulddienstverlening of  Maatschappelijk Werk zich beter bewust zijn van het probleem, kunnen zij mensen die ermee worstelen doorverwijzen naar het Taalhuis."

Vrijwilligers
Belangrijk is dat er voldoende vrijwilligers zijn om deze mensen te helpen. Paula van Hout: "De taalvrijwilligers die al actief zijn, vinden het een zinvolle tijdbesteding. Mensen die ook graag willen helpen om mensen beter te leren lezen en schrijven, zijn welkom." Meer informatie is te verkrijgen via Het Taalhuis aan het Mondriaanplein 16 in Uden. Telefoonnummer is 0413 26 31 01. Het mailadres is uph@nobb.nl.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant