De acteurs van het stuk
De acteurs van het stuk

'Een kindervoorstelling hoeft niet kinderachtig te zijn'

Kunst en cultuur 461 keer gelezen

UDEN | De familievoorstelling 'Nachthemel' van de Udense Sofie van den Krommenacker wordt op 30 en 31 maart uitgevoerd in de kleine zaal van Theater Markant in Uden.

Nachthemel gaat over een meisje dat een Kleine Prins wordt na een verloren vriendschap. Wanneer ze weg wil rennen voor haar verdriet wordt ze opgetild door vleugels en een stormwind. Ze komt in een idyllisch land van vergetelheid terecht. Nieuwsgierigheid drijft haar terug naar de aarde en daar ontmoet zij haar verloren vriend, een piloot die met zijn vliegtuig in de woestijn is gestrand. Een tocht door de woestijn maakt hen opnieuw tot vrienden.

Vriendschap
"Het is een poëtisch stuk waarin vriendschap het meest essentiële thema is", vertelt Sofie. "Maar ook liefde en dood zitten erin. De voorstelling gaat over een zoektocht naar een eigen plek waar regels door anderen worden bepaald. Waar kan je veiligheid vinden? De eigenaardigheden van de mens komen daarin voorbij. Wat ik het publiek onder andere wil meegeven is dat materiële dingen niet het belangrijkst zijn, maar herinneringen, belevenissen en gevoelens. Die slijten nooit." Sofie heeft een vliegtuig laten bouwen als decor. "Het is een papieren vliegtuigje zoals we die allemaal kennen, maar dan uitvergroot. Ook werken we met zand en zijn er planeten te zien op het podium." Het stuk wordt gespeeld door twee professionele acteurs. Muzikante Renske de Leuw ondersteunt het stuk muzikaal door middel van harpmuziek. De voorstelling is leuk voor jong en oud. "Goede kindervoorstellingen worden niet kinderachtig gespeeld. Er komen allerlei lagen van levenswijzen voorbij, die je tot denken zetten. Ik ben van mening dat je ook heel goed in gesprek kan gaan met kinderen op een filosofische manier. Het filosofische en poëtische hoor je terug in de teksten. Als je nadenkt is de tekst in het stuk bijna een gedicht. Iedere zin heeft als het ware een betekenis."

Intiem
Sofie is huisgezelschap van Theater Markant. Ze wil met haar producties een andere aanvulling geven op het programma van het theater. "Ik hoop het programma breder te trekken. Het intieme theater brengt zoveel meer. De acteurs in mijn stukken zitten echt op de huid van het publiek en de beleving wordt daardoor veel groter. Ik ben heel blij met het podium dat ik krijg, het is fantastisch om te doen. Het is wel hard werken, want ik maak drie producties in één theaterseizoen. Dat betekent dat ik maar drie maanden de tijd heb voor één productie." Volgend jaar gaat Sofie dan ook twee voorstellingen produceren in plaats van drie. "Hoewel het geweldig is, geeft drie voorstellingen wel een bepaalde druk. Ook kom ik niet altijd in aanmerking voor subsidie, wat betekent dat ik weinig geld heb om mijn producties te kunnen maken terwijl er wel veel betaald moet worden. Denk bijvoorbeeld aan auteursrechten, het decor, flyers en de live muzikanten. Gelukkig zijn al mijn producties tot nu toe uitverkocht geweest en daar ben ik heel trots op."

Informatie
De voorstelling begint op vrijdag 30 maart om 19.00 uur. Zaterdag 31 maart begint de voorstelling om 14.30 uur. Kaarten kosten 10 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant