Afval
Afval

Gemeente Uden tevreden over nieuwe manier van afvalinzameling

Algemeen 2.527 keer gelezen

UDEN | Eind 2017 zijn is gemeente Uden gestart met een nieuwe afvalinzameling. En het gaat goed. Er wordt ruim driemaal zoveel PBD (plastic verpakkingen, blik en drinkkarton) en ruim 10 procent meer papier ingezameld dan voorheen.

Daarnaast is het restafval gehalveerd (van 233 kg in 2014 naar 120 kg per persoon de afgelopen maanden), bij de laagbouw met de nieuwe afvalinzameling zelfs nog meer (gedaald naar 100 kg). "Een topprestatie van alle Udenaren", aldus de gemeente. "En dat terwijl iedereen flink moest wennen aan de nieuwe manier van inzamelen."

Aanbieden containers
De gemeente merkt wel dat er bij sommige inwoners nog onduidelijkheid bestaat over wanneer het afval aan te bieden, en hoe de containers moeten staan om geleegd te kunnen worden. Als gewenningsperiode heeft de inzamelaar de afgelopen maanden extra mensen laten meelopen, zodat verkeerd geplaatste containers toch geleegd konden worden. De afvalinzamelaar heeft telkens de container zo terug gezet, zoals hij aangeboden moet worden.

Sinds vorige week wordt ingezameld zoals het de bedoeling is, namelijk dat de grijparm aan de zijkant van de wagen, zonder tussenkomst van een belader, de containers oppakt, leegt en weer terug zet. Dat betekent dus dat verkeerd geplaatste containers niet meer geleegd kunnen worden. Om te voorkomen dat je container niet geleegd kan worden, staan hieronder nogmaals de aanbiedregels:

-    Plaats de container daar waar de afvalinzamelaar de container afgelopen tijd na legen telkens heeft teruggezet. Dit is de juiste aanbiedplek.
-    Plaats de containers met de voorkant naar de straat gericht (zie sticker op deksel).
-    Plaats uw container en de container van uw buren twee-aan-twee naast elkaar, houd tot het volgende paar ongeveer 30 centimeter (stoeptegel) ruimte tussen de containers.
-    Plaats de container uiterlijk om 7.30 uur aan de straat (geldt ook voor de PBD-zak). Indien nodig en mogelijk mag het de avond van te voren alvast aan straat worden gezet, maar niet nog eerder. 

Tip GFT+E container
Gebruik je een grote zak in de GFT+E container? Bij het legen valt de zak eruit en blijft vaak binnenste buiten aan de buitenkant van container hangen. Soms komt deze zelfs terecht in de grijparm van de inzamelwagen en scheurt daardoor. Dit is te voorkomen door de zak dicht te vouwen (niet dichtknopen). Dan wordt de zak samen met het GFT+E ingezameld. Het moet dan wel een biologisch afbreekbare zak zijn, plastic zakken mogen niet met de GFT+E inzameling mee omdat deze niet composteren.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant