Jan Martens bij zijn biertjes (foto: Ad van de Graaf)
Jan Martens bij zijn biertjes (foto: Ad van de Graaf)

Honderd procent Ujes jubileumbier: 'Fris, fruitig én echt Ujes'

Algemeen 1.079 keer gelezen

UDEN | Jan Martens vertelt rustig over zijn passie, maar wie goed kijkt, ziet zijn ogen glanzen. Al 25 jaar lang is Jan een fervent bierbrouwer. Dit jaar is er een jubileumbier verkrijgbaar: een heerlijk fris, fruitig lichtzuur Gosebier. Honderd procent Ujes!

Nou ja, niet helemaal. Jan laat zijn bieren (al gauw zo'n 5.000 liter per jaar) brouwen bij Sint Servattumus in Schijndel. "Maar voordat het daarheen gaat, heb ik thuis een proefbrouwing gedaan", vertelt Jan. "Pas als het bier klaar is voor de markt, gaat het naar Schijndel."

Gerookte paling
Jan is zijn hele leven al een liefhebber van (speciaal)bier. "In het begin werkte ik met zelfbrouwpakketten, maar al snel wilde ik meer. Ik begon de pakketten te combineren, op zoek naar nieuwe, bijzondere smaken. Zo is het gegroeid. Intussen heb ik tien verschillende bieren, van Amber tot blond en van witbier tot rauchbier, dat de smaak heeft van gerookte paling of makreel."

Jubileumbier
Het jubileumbier is een Gosebier, van oorsprong Oost-Duits. Molenaar Patrick van Kessel (waar Jan grove ingrediënten als rogge, haver en gerst afneemt), vroeg hem dat eens te proberen. "Het eerste proefbrouwsel was meteen goed", aldus Jan, die daarmee niet wil zeggen dat dus iedereen zijn bier lekker moet vinden. "Smaken verschillen. Ik herinner me een bierfestival, waar twee dames naar mijn stand kwamen: ze vonden mijn kersenbier afschuwelijk, niet te zuipen. Wat bleek: ze hadden een heel zoet bier verwacht. Op hetzelfde moment komt er nóg een dame bij. Of het mogelijk was om wat flessen mee naar huis te nemen. Ze vond het heerlijk! Die verschillen mogen er zijn. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe mijn jubileumbier wordt ontvangen."


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant