Afbeelding

Gemeente Uden anticipeert op nieuwe geurnormering

Algemeen 629 keer gelezen

UDEN | Het 'Ondersteuningsteam veehouderij en volksgezondheid', adviseert gemeentebesturen en provinciebestuur om bij vergunningaanvragen met combiluchtwassers strengere normen te hanteren. Dit doet het team, bestaande uit experts van gemeenten, provincie, de Brabantse GGD en de Brabantse omgevingsdiensten, op basis van een gezamenlijke aanpak. Ook het College van de gemeente Uden heeft besloten om te anticiperen op deze aanpak. Daarmee wil zij voorkomen dat er nieuwe of extra geuroverlast ontstaat.

Begin april liet onderzoek van Wageningen Universiteit zien dat combi-luchtwassers bij veehouderijen veel minder geur tegenhouden dan gedacht. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloot daarop de normen voor dit type luchtwassers aan te passen via de zogenaamde Regeling geurhinder en veehouderij. De aanpassing van deze normen is echter nog niet definitief.

Gezamenlijke aanpak
Er is een gezamenlijke aanpak opgesteld die anticipeert op de nieuwe normen om zo nieuwe of extra geuroverlast te voorkomen. Deze aanpak is door het college van Uden vastgesteld. Dit betekent dat voortaan geurbeoordelingen uitgevoerd worden volgens de nieuwe concept-normen voor omgevingsvergunningen milieu en bouwen. Als na herberekening dan blijkt dat de geurbelasting nog steeds voldoet aan de geldende wet- en regelgeving, wordt de vergunning verleend. Wethouder Van Lankvelt: "Toen dit begin april bekend werd, is direct contact opgenomen met twee aanvragers. In een geval leidt dit tot een nieuwe aanvraag op basis van nieuwe cijfers, met de tweede aanvrager zijn we nog in gesprek. Het beperken van de (extra) geuroverlast voor de omgeving staat daarbij voorop."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant