Foto's + tekst: Peter Noy
Foto's + tekst: Peter Noy

Uitstapjes geven bewoners Sint Jan afleiding

Algemeen 1.515 keer gelezen

UDEN | Een aantal bewoners van Zorgcentrum Sint Jan uit Uden heeft woensdagmiddag een stadstoer door Ravenstein gemaakt. Onder begeleiding van drie vrijwilligers genoten de senioren van de rit er naar toe en de karakteristieke gebouwen in het historische centrum van Ravenstein.

Een van de deelnemers, Toos Bevers uit Uden, is 26 jaar vrijwilligster geweest bij de Sint Jan en woont sinds twee jaar in het verzorgingshuis. Ze gaat nu voor de derde keer mee en vindt het fijn om met de uitstapjesbus mee te gaan. "Ik wil wel weer op tijd terug zijn in de Sint Jan want het is vandaag fritesdag en dat wil ik niet overslaan", vertelt ze met een bezorgde blik.  

Chauffeur Jos Verwegen bestuurt de personenbus en is sinds drie jaar als vrijwilliger verbonden aan BrabantZorg, locatie Sint Jan. Hij is vier jaar geleden gepensioneerd en kent als beroepschauffeur de kneepjes van het vak. "Een voordeel is dat ik veel mooie weggetjes ken en daar graag met de bewoners kom. Zij vinden dat schitterend", glundert Jos. Samen met zijn vrouw verzorgt hij een woensdagmiddag per maand de fritesmaaltijd in Sint Antonius te Volkel. Ook Marlies Noy uit Uden is als vrijwilligster druk in de weer om de ouderen in en uit de bus te helpen. Dat gaat af en toe erg moeizaam omdat sommige ouderen niet meer zo goed ter been zijn. "De verzorgenden hebben geen tijd voor dit soort laagdrempelige uitstapjes en ik ben blij dat ik als vrijwilligster hier een bijdrage aan kan leveren. Voor mij is het een beloning wanneer ik zie dat de mensen er van genieten."

Jet van den Acker zit samen met haar vriendin Ria Kleijngeld aan een tafeltje koffie te drinken. Ze woont sinds enkele jaren in de Odiliaflat en gaat nu voor de derde keer mee. "We woonden vroeger achteraf en kwamen niet zo onder de mensen. Deze uitstapjes zijn een ideale gelegenheid om er eens tussenuit te gaan en bij te kletsen", aldus Jet. Haar tafelgenoot Ria beaamt dit en zegt dat de uitstapjes van de Sint Jan een mooie afleiding zijn. "Je zit niet de hele dag in een stoel voor het raam naar buiten te staren." Aan het einde van de middag rijdt de groep via een afwisselende route langs de Maas weer terug naar Uden. Voor meer informatie over de uitstapjes van de Sint Jan en/of aanmelden als vrijwilliger van BrabantZorg, neem telefonisch contact op met zorgcentrum Sint Jan, telefoon 0413-263920 of kijk voor vrijwilligersvacatures op www.ons-welzijn.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant