Twan en Lynn (foto: Temmie van Uden)
Twan en Lynn (foto: Temmie van Uden)
INTERVIEW

Zo vader, zo dochter: 'Als we ergens aan meedoen, dan willen we ook winnen'

Algemeen 3.917 keer gelezen

ODILIAPEEL | Zij werd op zaterdag 23 juni Nederlands Kampioen Acrogym, hij werd dit jaar op zeven onderdelen Nederlands Kampioen en vertrekt in september naar Malaga om mee te doen aan de Wereldkampioenschappen Masters Atletiek: de passie voor sport is onmiskenbaar aanwezig bij vader en dochter Twan (60) en Lynn (18) Bongers uit Odiliapeel.

door Temmie van Uden

Het verhaal van 'ik sport al mijn hele leven' gaat in deze niet op wat Twan betreft. Meer en fanatiek sporten zat al meer dan 40 jaar in zijn hoofd, maar pas twee jaar geleden besloot hij te beginnen bij De Keien Atletiek in Uden. "Ik kreeg het niet eerder voor elkaar in verband met mijn werk", vertelt hij. "Nu ik minder ben gaan werken kan ik me veel meer op sporten focussen. Ik train voortaan zes dagen in de week, in totaal zo'n 15 tot 20 uur." En dat op je 60e? "Ik neem deel aan de Masters competitie van De Keien Atletiek in Uden. Dit is een competitie die bedoeld is voor mannen ouder dan 35 jaar. Ik ben een tienkamper, wat betekent dat ik alle onderdelen van atletiek beoefen: lopen, springen en werpen." In twee jaar tijd heeft Twan zich enorm snel ontwikkeld. "Dat komt onder meer door de training die ik bij De Keien krijg. We beschikken over echte topsport trainers; zo krijg ik training van Arno van Ravestein en Maria van Summeren. Daarnaast trainen we in het stadion van De Keien. Een prachtige, unieke baan waar alle vormen van atletiek kunnen worden bedreven." De Keien richt zich op zowel wedstrijden als recreatief sporten. "Het is niet zo dat je altijd in wedstrijdverband mee hoeft te doen. We hebben bijvoorbeeld ook programma's voor mensen die iets willen leren, zoals Start to Run voor hardlopers."

Acrogym
Dochter Lynn werd al meteen op jonge leeftijd aangestoken met het sportvirus. "Ik doe inmiddels alweer 12 jaar aan Acrogym bij V&K in Uden. Acrogym is acrobatische gymnastiek verweven in dans. Ik train vier keer in de week, 11 uur in totaal. Thuis ben ik ook nog altijd bezig." Van die 12 jaar nam de jonge sportster maar liefst negen keer deel aan Nederlandse Kampioenschappen. "Mijn laatste titel in juni was mijn derde NK-titel op rij. Deze won ik samen met Eva Zadelhof, mijn 'onderpartner in crime'. Dat jaar ervoor won ik de titel met twee anderen als trio-samenstelling en dat jaar daarvoor als mixpaar." Drie titels dus, allemaal op andere niveaus en in andere samenstellingen. "We laten op het NK twee oefeningen zien. Eén daarvan is tempo, waarbij we bijvoorbeeld salto's maken, en de ander is balans, waarin we gebalanceerd handstandvormen laten zien. Vervolgens worden we beoordeeld op uitstraling, dans en technische uitvoering. Er zijn 20 juryleden die de teams beoordelen. Ik ben er best trots op dat ik drie jaar achter elkaar Nederlands Kampioen ben geworden. Maar dat had ik alleen nooit voor elkaar gekregen. Eva is bijvoorbeeld een hele sterke onderpartner. Onze combinatie werkt heel erg goed. Dat geldt voor mijn andere partners ook. Je doet het als team."

Winnaarsmentaliteit
De prijzenkast in hun huis in Odiliapeel wordt alsmaar meer gevuld. In 2018 behaalde Twan verschillende prijzen op Nederlandse Kampioenschappen. Zo werd hij onder meer eerste op het Nederlands Kampioenschap Indoor Hoogspringen, Hinkstapsprong en Polsstokhoogspringen Masters, en Outdoor kampioen 100 en 300 meter horden, polsstokhoogspringen en verspringen. Ook deed hij mee aan het Europees Kampioenschap Vijfkamp Masters. "Ik ben een echt wedstrijdbeest. Als ik ergens aan meedoe, wil ik ook winnen." Lynn lacht: "Dat zit in de familie! Ik heb dat ook. Dat wedstrijdelement moet er bij ons wel in zitten. En dat is niet alleen met sporten zo." Die winnaarsmentaliteit kwam duidelijk naar boven toen Twan dit jaar meedeed aan de 300 meter hordelopen. "Hij was geblesseerd, maar wilde tóch meedoen", vertelt Lynn. "Hij deed ook nog eens mee met de 300 meter, terwijl hij normaal met een kortere afstand meedoet. En wat denk je? Hij werd gewoon eerste!" Twan: "Het geeft zo'n kick als je dan toch als eerste over de finish komt. Daar doe je het voor."

WK
Voor Twan staat de volgende grote wedstrijd alweer voor de deur. In september reist hij naar Malaga om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen Masters Atletiek. Om te winnen zal hij ongeveer zo'n 30 andere deelnemers moeten 'verslaan'. "Ik ga proberen om een goed resultaat neer te zetten. Eerste worden zou natuurlijk fantastisch zijn, maar ik ga er vooral voor om mezelf te overtreffen op alle onderdelen."

Na dit verhaal interesse in een van de twee sporten? Kijk voor meer info over V&K Uden op www.venkuden.nl. Kijk voor De Keien Atletiek op www.dekeienatletiek.nl of mail naar twan.bongers@live.nl. Hij geeft je graag meer info over de sport en club.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant