John Wackman en Holly Shader op bezoek in Repair Café Uden (foto: Ankh van Burk)
John Wackman en Holly Shader op bezoek in Repair Café Uden (foto: Ankh van Burk)

Amerikaans bezoek voor het Udens Repair Café

Algemeen 617 keer gelezen

UDEN | Het is buiten verwachting in deze vakantietijd, druk op de maandelijkse openstelling van het Repair Café op woensdagmiddag 11 juli. Heel fijn voor de bezoekers uit de USA, die zelf diverse Repair Café's hebben opgericht in de staat New York, want zij zijn naar Nederland gekomen om te kijken hoe het hier in zijn werk gaat. Waar mogelijk doen John Wackman en Holly Shader mee met repareren. En zo herstelt Holly mijn kapotte halsketting, want haar specialiteit en hobby is sieraden maken en repareren.

door Ankh van Burk

De reden voor Holly en John om in Nederland Repair Cafë's te bezoeken, is dat hier het idee geboren werd. Initiatiefneemster Martine Postma startte het allereerste Repair Café in oktober 2009 in Amsterdam-West. Het idee breidde zich als een olievlek uit, niet alleen in ons eigen land maar ook ver daarbuiten en is inmiddels onder de naam Repair Café International als stichting wereldwijd actief. Zo werd het idee werd ook opgepikt door John Wackman, een voormalig TV-producent, die in New Paltz in de Hudson Valley in de staat New York een dergelijk café begon en dat nu al in de directe omgeving zo'n 25 café's telt. Holly: "Wij zijn gevestigd in bibliotheken, kerken, gemeenschapshuizen, bejaardenhuizen en in een raadhuis, waar we gratis ruimte hebben. Een keer in de twee maanden hebben we een hele dag een reparatiebijeenkomst en net als hier werken we met vrijwilligers." Omdat de uitgangspunten van het Repair Café internationaal hetzelfde zijn, herkennen ze hier in MuzeRijk veel van wat zij in Amerika ook doen, inclusief de gezellige sfeer.

Reparatiekennis
Onder het motto 'Weggooien is zonde' wil het Repair Café de duurzaamheid bevorderen door de consument het besef bij te brengen om niet alles maar, als het een beetje kapot is, weg te gooien, maar om het te repareren en het langer te gebruiken. Ook zet de beweging zich in om de reparatiekennis te behouden en om fabrikanten te bewegen om beter repareerbare apparatuur te fabriceren. Repareren en langer gebruiken van apparaten draagt bij aan de reductie van de CO2 uitstoot. Net als in ons land zijn er ook in Amerika nog genoeg mensen, die spullen liever weggooien en nieuwe kopen, maar "als mensen kennis maken met een Repair Café zie je dat zij gaan nadenken en groeit langzamerhand het besef om milieubewuster en duurzamer met spullen om te gaan", aldus Holly en John. Ook Repair Café Uden, dat in mei vijf jaar bestond, merkt dat groeiende besef. Deskundige vrijwilligers zijn ook deze middag druk bezig met het herstellen van kleding en het repareren van allerlei, veelal huishoudelijke apparatuur, want de te repareren spullen moeten wel zelf van huis meegenomen kunnen worden. Aan huis wordt niet gerepareerd, dus voor een wasmachinereparatie is men aangewezen op een bedrijf.

Repair Café Uden houdt maandelijks op de tweede woensdag van de maand een reparatiebijeenkomst in MuzeRijk aan de Klarinetstraat. De reparatie is in principe gratis, maar de bezoekers kunnen vrijwillig een bedrag doneren om het Repair Café draaiend te kunnen houden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant