Afbeelding
Foto: Peter Noy

'Historische middag bewoners Sint Jan Uden'

Human Interest 1.355 keer gelezen

UDEN | In het kader van het wekelijks uitstapje heeft een groep bewoners van Zorgcentrum Sint Jan uit Uden woensdagmiddag een bezoek gebracht aan het kazernemuseum van de Prinses Irene Brigade in Oirschot. Het Garde Prinses Irene heeft in de loop der jaren een bijzondere collectie persoonlijke eigendommen van soldaten verzameld. Tijdens een rondgang door het museum werd door twee aanwezige vrijwilligers uitleg gegeven en konden de bezoekers vragen stellen.

Tekst & foto's: Peter Noy

Tijdens de busrit naar Oirschot kwamen in de Udense Helenastraat al herinneringen aan vroeger naar boven. "Kijk, hier stond na de oorlog een wasserij en daar, waar nu die woning staat, was vroeger een kolenboer", vertelt Jan de Groot met twinkeloogjes. De ruim half uur durende tocht naar de kazerne in Oirschot verveelde geen moment. Een van de vrijwilligers van het kazernemuseum, Hans Sonnemans, legt uit dat in het museum militaire voertuigen, oude uniformen, eremedailles, wapens en foto's te zien zijn. De bezoekers keken hun ogen uit waarbij de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog weer naar boven kwamen. Een van de vaste uitstapjesdeelnemers is mevrouw Van Leuken. Ze wist te vertellen dat ze bij haar thuis tijdens de oorlog enkele Engelse soldaten onderdak hadden gegeven. Jet van den Acker vult aan: "Ik was tien jaar oud toen de oorlog uitbrak. Bij ons in de buurt had je enkele betonnen schuilkelders waar de mensen bij een luchtalarm in konden". 

Adjudant van de koning
De korpsverzameling diende voornamelijk om jonge dienstplichtige Fuseliers te leren over geschiedenis en tradities van hun regiment. Volgens vrijwilliger Sonnemans worden de laatste jaren veel voorwerpen, maar ook oude kostuums geschonken aan het museum. Hij liet met gepaste trots het 18e eeuwse rode kostuum zien wat recentelijk gedragen is door de Adjudant van koning Willem-Alexander. "Hij is inmiddels met pensioen en schonk het kostuum aan het museum." Na een kleine twee uur vertrok de groep naar Huize Sint Jan met de verwachting om snel weer aan een van de uitstapjes mee te doen. Voor informatie en/of aanmelden voor de uitstapjesbus, neem telefonisch contact op met Sint Jan Uden, 0413-263920.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant