Marianne Roodbol stopt met haar boekwinkel (foto: Ankh van Burk)
Marianne Roodbol stopt met haar boekwinkel (foto: Ankh van Burk)

Marianne's Boekwinkel stopt na bijna 20 jaar

Human Interest 1.543 keer gelezen

UDEN | Na bijna 20 jaar valt het doek voor Marianne's Boekwinkel in de hal van het oude postkantoor aan de Violierstraat. De tweedehandsboekwinkel, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan kinderen in Uden e.o. die in nood verkeren was een begrip voor de boekenliefhebber. In de maand september vindt er een uitverkoop plaats van boeken en interieurstukken, zoals tafels, kasten en vloerkleden. De winkel is geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur.

door Ankh van Burk

"De reden om te stoppen is dat het gebouw gesloopt wordt", geeft Marianne Roodbol aan. "Elders een ruimte huren is te duur en schiet aan het doel voorbij. Voor mij ook een mooi moment om te stoppen om voor mezelf ruimte te creëren voor dingen die ik ook graag doe, zoals het geven van workshops beeldende vorming, museumbezoek, zingen en op de koffie gaan bij een vriendin. Ik heb het werk voor de winkel vanuit mijn hart gedaan, maar het slokte ook veel tijd op, want naast de openingsuren had ik de administratie, de inrichting en de schoonmaak er ook bij." Bijna 20 jaar geleden begon Marianne een jaar lang met het verzamelen van boeken om een tweedehandsboekwinkel te starten voor het goede doel. Ze begon in het gebouw van de levensschool aan de Hyacinthstraat. Na drie jaar kon ze terecht in de hal van het oude postkantoor, dankzij Jas van Stiphout, secretaris van haar stichting. "Een prima locatie met veel passanten. Ik heb in al die jaren ook een vaste klantenkring opgebouwd van mensen die zelfs uit Eindhoven en Den Bosch kwamen."

Sfeer
Marianne hechtte eraan om een warme en rustige sfeer te scheppen in haar winkel. Bij klassieke muziek – veelal Mozart – konden mensen op hun gemak boeken uitzoeken, maar ook mooi glaswerk of porselein. "Ik nam alleen maar kwalitatief goede boeken in met een zekere omloopsnelheid", aldus Marianne. In velerlei opzichten maakte de winkel de mensen blij: zij die op een goede manier hun boeken kwijt konden, mensen die voor een klein prijsje boeken van hun gading vonden, een bijdrage aan de circulaire economie en, niet in de laatste plaats, de vele stichtingen die deelden in de opbrengst ten behoeve van het kind in nood. Te noemen zijn bijvoorbeeld Stichting Leergeld, Stichting Minima Uden, Stichting Caritas St. Petrus en de Stichting Kinderboerderij. Marianne heeft in de loop der jaren hulp gehad van vele vrijwilligers. Voor haarzelf was de winkel ook een ontmoetingsplek. "Ik heb heel veel mensen een luisterend oor geboden als zij mij in vertrouwen namen over hun problemen. Alles bij elkaar heeft de winkel mij veel voldoening en een rijk en tevreden gevoel gegeven", vertelt Marianne. Voor haar verdienstelijk werk kreeg zij van de gemeente de Vrijwilligerspenning, waar zij best trots op is.

Uitverkoop
Volgende week begint de uitverkoop van boeken op het gebied van literatuur, literaire thrillers, reizen, koken, hobby, Brabant, Uden, kinderboeken, enzovoort, glaswerk, servies en interieurstukken. Marianne neemt geen boeken meer in.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant