Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Oud-directeur Bernhoven onthult kunstwerk

Algemeen 874 keer gelezen

UDEN | Peter Bennemeer, oud-algemeen directeur van ziekenhuis Bernhoven, onthulde vanmiddag het wandobject 'Founders' in de hal van het ziekenhuis. Het kunstwerk is een cadeau van Bennemeer.

Bij zijn afscheid in december 2017 hebben genodigden een financiële bijdrage geleverd voor de realisatie van het wandobject. Hiermee wil Peter Bennemeer een ode brengen aan de grondleggers, oftewel 'founders', van de ziekenzorg in deze regio: Zusters van Liefde van Onze Lieve Vrouw, Moeder van Barmhartigheid, die in 1839 de basis legden voor het St. Annaziekenhuis in Oss, alsmede aan de Zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis der H. Moeder Gods die in 1844 aan de basis stonden van het St. Josephziekenhuis in Veghel.

De navolgers van deze grondleggers zijn de voorlopers in het vernieuwen van de zorg. Bernhoven is in 2014 een nieuwe weg in geslagen en werd daarmee toonaangevend in zorgvernieuwing en inspireert vele andere zorginstellingen. Het wandobject Founders is een allegorie, een beeldverhaal geweven rond twee uitgangspunten:
1. De eigen kenmerkende oorspronkelijke habijten van de congregaties.
2. Religieuzen met een praktische instelling.

Het credo was: aanpakken. Met de letterlijk expressief uitgebeelde 'handen uit de mouwen' staan zij in gebarentaal voor werken van barmhartigheid, gecomprimeerd tot drie gebaren: barmhartig, aanreiken en ondersteunen. De ring waarmee het geheel wordt omsloten is aan de binnenzijde hoogglans of spiegelend gepolijst; een metafoor voor de volledige levenscyclus waarbinnen zij met hun bespiegelende levenshouding dienstbaar waren. De wortels waaruit Bernhoven is voortgekomen worden met dit wandobject zichtbaar gemaakt. De virtuele aanwezigheid van de zusters, uitgebeeld in eigentijds Roestvast Staal, legt de verbinding met de nieuwe tijd waarin Bernhoven zorg van nu vormgeeft. Vernieuwend, zonder de oorsprong te vergeten en waar het om gaat in de zorg, mensenwerk met liefde voor mensen.

Founders is een creatie van kunstenaar Martien Hendriks, Ruimtelijke Verbeelding Gemert.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant