Heddy Bodewes (foto: Ankh van Burk)
Heddy Bodewes (foto: Ankh van Burk)

Kapelgemeenschap bezint zich op vrede met Vredeswandeling

Human Interest 419 keer gelezen

Uden | De Vredesweek, een initiatief van Pax en de Wereldraad van Kerken wordt gehouden van 15 tot en met 23 september. De werkgroep Meditatie en Bezinning van de Kapelgemeenschap houdt op zaterdag 15 september een Vredeswandeling langs de diverse geloofsgemeenschappen in Uden, waarbij ontmoeten en verbinden rond het thema 'vrede' centraal staat, gevolgd door een middagprogramma in de Kruisherenkapel. Ook zullen twee vieringen in die week in het teken van de vrede staan.

door Ankh van Burk

Heddy Bodewes, die samen met Ineke Schlatmann en Jeanne Raijmakers de werkgroep vormt, zegt over de Vredesweek: "Op de wereldvrede hebben we geen directe invloed, maar lokaal kunnen we focussen op wederzijds respect en interesse in elkaar. Als je de mensen om je heen beter leert kennen en begrijpen, vermindert de kans op oorlog. Zo stimuleer je de wereldvrede." Zij vervolgt: "Er worden veel oorlogen om religies gevoerd, maar als je respect ontwikkelt voor andere religies, zul je ontdekken dat verschillende religies meer met elkaar gemeen hebben dan dat er verschillen zijn. Alle religies zijn bedoeld om mensen te ondersteunen in waar het in het leven om gaat." Met die gedachte voert de Vredeswandeling daarom vanuit de Kruisherenkapel langs de Petruskerk, de protestantse Samen-op- Wegkerk, de Kapel van de Birgittinessen en de moskee aan de Kerkakkerstraat. Bij de diverse bezoeken wordt door middel van teksten, verhalen en liederen stilgestaan bij het thema. Onderweg kunnen de wandelaars met elkaar van gedachten wisselen, eventueel aan de hand van een vraag of tekstje over hoe je zelf over vrede denkt. De wandeling start om 9.00 uur bij de Kruisherenkapel.

Middagprogramma
De wandeling wordt gevolgd door een middagprogramma in de Kruisherenkapel. Daar worden meditatieve teksten voorgedragen en treedt, met medewerking van De Pul, het duo DEENSOUND, bestaande uit Rifiaz en Besart, op met hun Spoken Word. Verder vertelt de Syrische vluchteling Hassan zijn verhaal over waarom hij moest vluchten en hoe het is om in Uden een nieuw leven op te bouwen. Op zondag 16 september om 10.00 uur zingt koor Mistral in de Kruisherenkapel en heeft de tekstgroep van Mistral gekozen voor het thema: 'Vredelaan volledig afgesloten wegens onderhoud'.

Oecumene
De Vredesweek wordt afgesloten op zondag 23 september met een oecumenische viering in de Samen-op-Wegkerk aan de Schepenhoek 157 om 10.00 uur. Rector Vaanhold en dominee Van der Vaart zijn de voorgangers en koor Kadanz verzorgt de liederen. In de Kruisherenkapel is er dan geen viering.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant