Toon Bongers: 'We kennen onze tegenstanders in deze klasse niet, dus we zullen elke week van onze eigen kracht moeten uitgaan.' (foto: René Voetel)
Toon Bongers: 'We kennen onze tegenstanders in deze klasse niet, dus we zullen elke week van onze eigen kracht moeten uitgaan.' (foto: René Voetel)

'Bij FC Uden gaan we met een nieuwe spelersgroep bouwen aan de toekomst'

Voetbal 886 keer gelezen

UDEN | Toon Bongers staat sinds deze zomer voor de spelersgroep van FC Uden. Voor de 63-jarige oefenmeester uit Nijmegen is daarmee een 'langgewenste' terugkeer op een bekend nest voltooid. "FC Uden voelt voor mij als thuis. Een vereniging waar ik in het verleden al het tweede elftal heb getraind en waarvan ik altijd heb gezegd dat ik er nog eens hoofdcoach wilde worden", lacht Bongers.

Door Martijn Schwillens

"Ik loop al heel erg lang mee in het amateurvoetbal, maar zo gezellig en sfeervol als bij FC Uden heb ik het zelf nog nergens anders meegemaakt", vervolgt Bongers, die op sportpark De Vlasakker de taak heeft om een nieuwe eenheid te creëren na het vertrek van een klein leger aan spelers in de voorbije anderhalf jaar. "Er zijn inderdaad ook deze zomer weer zes of zeven jongens weggegaan of gestopt. Er is bewust gekozen om een nieuwe weg in te slaan en een selectie te vormen rond jongens die een binding hebben met FC Uden. Dat komt ten goede van de sfeer binnen de spelersgroep, maar ook binnen de vereniging", benadrukt Bongers, die tussen 2014 en 2016 het tweede elftal van de Udenaren trainde en deze zomer Eus Marijnissen is opgevolgd. "Tijdens mijn vorige periode hier merkte ik dat FC Uden de fijnste club is waar ik ooit actief ben geweest. Toen de vacature er was, heb ik daarom meteen gesolliciteerd. Ik heb een jonge spelersgroep, waar ik veel vertrouwen in heb."

Vertrouwen
Dat vertrouwen vertaalde zich in de beker nog niet tot goede resultaten. Gemert 2, MVC en Handel waren in de groepsfase te sterk voor de Udenaren. "Natuurlijk, 1-6 verliezen van De Mortel (MVC) is natuurlijk niet een resultaat waar je op hoopt, maar de uitslagen in de beker vormen geen graadmeter", zegt Bongers, "want die duels maken voor mij deel uit van de voorbereiding. De voorbereiding is pas in september echt goed begonnen, omdat je in augustus nog te maken hebt met vakanties. Pas de laatste weken zijn we helemaal compleet. Er moeten nog een paar definitieve keuzes gemaakt worden, maar in grote lijnen weet ik hoe en met wie ik zondag tegen SES wil gaan beginnen. De groep oogt fris en iedereen heeft zin om te starten."

Competitie
FC Uden komt komend seizoen uit in de vierde klasse H. Die competitie kent Bongers niet zo goed. "Met Astriantia en SVOC'01 heb ik natuurlijk al wel in de regio (Land van Cuijk en Noord-Limburg, red.) gewerkt en sommige clubs ken ik een beetje, zoals Milsbeek. Die regio is wel erg leuk, met veel teams die dorpsgericht zijn en waar er nog aardig wat volk langs de lijn te vinden is of meekomt met hun cluppie als supporter. Het is ook een competitie met veel ambitieuze clubs, die graag hogerop willen."
Dat FC Uden voor de andere dertien clubs in deze klasse de grote onbekende is, ziet Bongers vooral als een voordeel. "We kennen onze tegenstanders niet, dus moeten we van onze eigen kracht uitgaan. Dat vind ik zelf hartstikke prettig."

Jeugd inpassen
Bongers laat zich aan de vooravond van het nieuwe seizoen nog niet vangen op een gewenste eindklassering of doelstelling. "Bij FC Uden gaan we dit seizoen vooral bouwen aan de toekomst", legt hij uit. "We moeten realistisch blijven. Vorig seizoen is Uden net niet gedegradeerd. Dus een plek in de middenmoot mag hier best gevierd worden, al hoop ik natuurlijk dat wij de verrassing van het seizoen kunnen worden." Verder wil Bongers de jeugd een kans geven. Zoals doelman Jorn Blom (17), die tegen Handel onder de lat stond, en spits Bryan van Schaijk (18). "Die jongens moeten wennen aan het niveau en de extra weerstand. Maar als jonge talenten de potentie hebben, dan krijgen ze van mij een kans", besluit Bongers.
De seizoensopening van FC Uden is zondag om 14.30 uur op eigen veld tegen SES Langenboom. In dezelfde klasse gaat Festilent op bezoek bij promovendus Gassel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant