Nieuwscafé-vrijwilliger Walter van Geffen en wethouder Van de Ven openen de dementheek in Oss.
Nieuwscafé-vrijwilliger Walter van Geffen en wethouder Van de Ven openen de dementheek in Oss. Foto: Gvan Hal

Alzheimer-afdeling organiseert 'op maat'

Algemeen 2.144 keer gelezen

REGIO | Dementie trekt een stevige wissel op de levens van de mensen die aan deze ziekte lijden, maar ook op die van hun families. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag wordt extra aandacht besteed aan en gevraagd voor dementie.

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende vorm is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 270.000 mensen aan dementie. Zoals het er nu naar uitziet, is dit aantal in 2040 verdubbeld als gevolg van de toenemende vergrijzing.

Stichting Alzheimer Nederland helpt met voorlichting, belangenbehartiging en fondsenwerving voor wetenschappelijk onderzoek. De bijna vijftig regionale afdelingen – samen met meer dan 1500 vrijwilligers – spelen een belangrijke rol daarin. Deze afdelingen hebben de afgelopen maanden een gezamenlijke krachtsinspanning geleverd voor de tweejaarlijkse, landelijke dementiemonitor. In dit onderzoek is haarfijn vastgelegd hoe het gesteld is met de zorg voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. De actuele cijfers en uitkomsten per regio worden later dit jaar gepresenteerd.

Plaatselijk
Afdeling Oss-Uden-Meierijstad is één van de regionale afdelingen die tekenen voor de plaatselijke activiteiten. De maandelijkse Alzheimer Cafés zijn wellicht het bekendste voorbeeld. Daarnaast probeert de afdeling – samen met een aantal partners - steeds meer activiteiten 'op maat' aan te bieden. Zo zijn er bewegingsgroepen, alzheimerkoren, creatieve ontmoetingsplekken, maar ook – zoals in Uden – een 'herensociëteit': een ontmoetingsplek waar mannen met dementie bij elkaar komen voor activiteiten, of om gezellig samen te zijn. In Veghel is de nieuwe Kiek(beweeg)route een mooi voorbeeld van een gezamenlijke inspanning. In Oss speelt op maandag 8 oktober om 19.30 uur in Ontmoetingscentrum Meteoor het toneelstuk Zoeken, een indrukwekkend stuk over dagelijkse situaties voor mensen met dementie.

Kennis
De afdeling zet ook stevig in op belangenbehartiging en kennisoverdracht, onder meer door het geven van trainingen en voorlichting in het kader van Samen Dementievriendelijk en de Dementievriendelijke Gemeenschap, denk daarbij aan nieuwscafés en aan dementheken die zijn ingericht in de bibliotheken.
De gemeente Meierijstad heeft inmiddels het predicaat Dementievriendelijk, maar ook in Bernheze, Oss, Grave en Uden zijn inmiddels vergevorderde ontwikkelingen in die richting.
Ander voorbeeld is het minisymposium op 4 oktober in Ontmoetingsplein Muzerijk in Uden. Deze inspirerende middag is speciaal voor professionals uit Uden die er kunnen bijpraten over allerlei actuele thema's rondom dementie. De plaatselijke afdeling presenteert zich voor een algemeen publiek op donderdag 15 november in Café Meneer Prinsen in Uden. Onder de noemer 'de happy partytimer van de maand' biedt de Udense horecaonderneming maandelijks een podium aan een plaatselijke organisatie om haar of zijn kas te spekken. De Alzheimer-afdeling pakt graag die kans om enerzijds de financiële middelen bijeen te schrapen en anderzijds om op een ludieke manier de mensen kennis te laten maken met haar werk.

Meer informatie over de afdeling en alle activiteiten staat of de Facebookpagina Alzheimer Nederland Oss-Uden-Meierijstad of op www.alzheimer-nederland.nl/regios/oss-uden-meierijstad, of op samendementievriendelijk.nl/oss-uden-meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant