Klimaatadviseur Mirjam Bemelmans
Klimaatadviseur Mirjam Bemelmans Foto: Bibliotheek Uden

Kilmaatadviseur Mirjam Bemelmans vertelt over klimaatverandering

Algemeen 754 keer gelezen

UDEN | Klimaatadviseur Mirjam Bemelmans is op woensdag 26 september te gast in bibliotheek Uden. Zij geeft een lezing over de werking van ons brein als het gaat om klimaatverandering en aansluitend bespreekt ze de dilemma's bij een duurzaam leven.

Doorlopend bereiken ons signalen dat we het klimaat om zeep helpen. We reageren veelal apathisch. Waarom houden we zo graag vast aan ons comfortabele leventje? Lekker met het vliegtuig op vakantie en waarom moet je die allerallernieuwste iPhone hebben? We leven in een parallelle werkelijkheid. Tijdens de avond geeft Bemelmans inzicht in de werking van ons brein als het gaat om klimaatdilemma's. Het brein heeft diverse beschermingsmechanisme tegen verandering en zorgt ervoor dat we hoofdzakelijk op onze 'automatische piloot' leven. Daarnaast spelen diverse emoties een rol zoals verdriet, wanhoop of verwarring. Het (her)kennen van deze mechanismen en gevoelens helpt ons om te verduurzamen. Tenslotte wil Bemelmans samen in gesprek gaan over de dilemma's van een duurzame leefstijl. Kan het nog wel gezellig en comfortabel zijn? Wat kunnen oplossingen zijn voor klimaatvriendelijke leefstijlen zodat er verantwoorde keuzes gemaakt kunnen worden.

Mirjam Bemelmans
Klimaatadviseur Mirjam Bemelmans heeft in de marketingwereld vele jaren meegewerkt aan 'meer'. Dankzij haar kinderen (her)ontdekte zij dat de verbondenheid tussen mensen en Aarde belangrijker is dan meer consumptie. Ze was mede-pionier van Transitie Boxtel. De laatste jaren was zij succesvol kartrekker van het burgerinitiatief schaliegasvrij Boxtel en bestuurslid Schaliegasvrij Nederland. Momenteel werkt zij voor 5D-Veerkracht en adviseert gemeenten op het gebied van duurzame gedragsverandering om inwoners te mobiliseren voor de (energie)transitie.

Praktisch
De lezing is op woensdag 26 september om 20.00 uur in Bibliotheek Uden. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen en voeren van discussie. Toegangskaarten zijn online te koop op www.bibliotheekuden.nl of aan de klantenservice in de bibliotheek. Kaarten kosten 5 euro, in voorverkoop voor leden van de bibliotheek 2.50 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant