(foto: Jason Setzer)
(foto: Jason Setzer) Foto: Jason Setzer

Lekker Uden: van zwerfafval tot afvalscheiding

Algemeen 640 keer gelezen

UDEN | De allereerste editie van Lekker Uden stond in het teken van lekker eten en alles wat daarmee te maken heeft. Onder de vlag van Brabant Celebrates Food organiseerde Stichting Food Events begin september het driedaagse festival. Dankzij een mooie samenwerking met Gemeente Uden, ZLTO en Rabobank Uden-Veghel hebben bezoekers kunnen zien wat de rol van food is in de regio. Bovendien was er veel aandacht voor zwerfafval en afvalscheiding. Bezoekers reageerden positief op de vrolijke partyprikkers die de strijd met zwerfafval aangingen: "Wat bijzonder en knap dat je zo enthousiast kunt zijn over recyclen". 

In de drukbezochte kidsarea waren enkele activiteiten gericht op zwerfafval. Bij het klikies-spel mochten kinderen raden welk afval in welke afvalbak thuishoort. Een eenvoudig spel dat zorgde voor grappige gesprekken tussen kinderen en hun ouders. Ook was er een spannende afvalquiz en werd er volop geknutseld met afvalmaterialen van de restaurateurs van Lekker Uden. Onder begeleiding van kunstenares Ine van Grinsven werden er allerlei afvalkunstwerkjes gemaakt in de gekste vormen; van kleurrijk schilderij tot een heuse racebaan. Bij de Rabobank Expeditie Waste werden kinderen spelenderwijs bewust gemaakt van de voedselketen. Tussen de spellen door lieten een aantal lokale boeren foto's zien van hun bedrijf. Ook mochten kinderen hun eigen ranja melken bij Anja de Ranjakoe.

Afvalscheiding
Tijdens het event was er elke dag een partyprikker die vrolijk het afval onder de tafels uitpikte en het in de juiste afvalbak gooide, en op basis daarvan het gesprek over zwerfafval aanging met de bezoekers. De festivalgangers waren enthousiast over de party-prikkers die ingezet werden door Gemeente Uden: "De gemeente vindt afvalscheiding en het voorkomen van zwerfafval belangrijk. Wat mooi om te zien dat ze zelf het goede voorbeeld geven!", was een van de reacties. Andere bezoekers waren vooral weg van de hartjesoutfit en wilden maar wat graag met 'cupido' op de foto of de polonaise dansen. 

Benieuwd naar wat Gemeente Uden nog meer doet in het kader van zwerfafval? Of heb je zelf een idee om de openbare ruimtes schoon en leefbaar te houden? Neem dan contact op met Hiltja Hoff.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant