Een foto uit 1958: Bevolkingsgroei, de 15.000ste inwoner van Uden
Een foto uit 1958: Bevolkingsgroei, de 15.000ste inwoner van Uden

Adriaan Sanders bundelt geschiedenis van Uden

Historie 1.115 keer gelezen

UDEN | Adriaan Sanders presenteert aanstaande zaterdag op het 60-jarig jubileum van Heemkundekring Uden het derde deel van 'Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden'.

Evenals in deel één en twee beschrijft hij aan de hand van jaartallen uiteenlopende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Uden, Volkel en Odiliapeel. "Het gaat echt over de hele geschiedenisperiode", vertelt Adriaan. "Het eerste verhaal uit de geschiedenis komt uit 1455, de laatste die erin staat gaat over 2009." In de eerste twee delen staan allebei 20 verhalen, in dit deel zijn er zelfs 30 stukken te lezen. "Het mooie is dat er in dit derde deel een verhaal staat uit 1958: de oprichting van de Heemkundekring Uden. Het is dus niet zo verwonderlijk dat het boek juist gepresenteerd wordt op de dag dat het 60-jarig jubileum van de Heemkundekring wordt gevierd." De verhalen zijn erg gevarieerd. Zo wordt er bijvoorbeeld verteld over beeldhouwer Frans van der Wijst, die in Parijs werd opgeleid tot beeldhouwer maar hier in Uden uiteindelijk in armoede stierf. Ook een conflict tussen de pastoor en burgemeester over 'dansen op de kermis' staat beschreven. "Je kunt eigenlijk overal waar je wilt beginnen met lezen. Het zijn allemaal uiteenlopende stukjes van drie tot vier bladzijden, mét illustraties. Ik heb onder elk artikel neergezet uit welke bronnen ik de informatie heb gehaald. Zo weet iemand meteen in welke krant of bijvoorbeeld welk archief hij of zij moet zoeken om nog meer te weten te komen."

Volgens Sanders kunnen we zonder meer een vierde deel verwachten. "Het is zeker de bedoeling om allerlei stukken historie met enige regelmaat te laten verschijnen. Er is nog zoveel meer te vertellen." De boekpresentatie is op zaterdag 29 september om 11.00 uur. Het boek is voor 12,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels Bert van der Heijden en Edele Brabant, Primera, de Udense VVV, de plaatselijke Heemkundekring en online via www.udeningeschriften.nl. Op de open dag van de Heemkundekring verkoopt Uden in Geschriften een groot aantal boeken uit de voorraad tegen een interessante prijs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant