Afbeelding
Foto: Peter Noy

Bewoners Sint Jan op molentocht

Human Interest 834 keer gelezen

UDEN | Het groepje bewoners wat wekelijks in de startblokken staat om met een van de uitstapjes van Sint Jan mee te gaan wordt steeds groter. Op woensdag 26 september gingen mijnheer en mevrouw Dekkers voor het eerst mee, wat hadden ze ervan genoten. Onder leiding van chauffeur Henk Nooijen en de begeleiders Marlies en Peter Noy voerde de tocht deze middag langs molens in de omgeving van Uden en Noord-Limburg.

Tekst & foto's: Peter Noy

Net na twee uur vertrok de personenbus met daarachter de Caddy richting het Oventje bij Zeeland waar de omgewaaide lichtmast herinnert aan de stormramp die plaatsvond op 10 augustus 1925. Aan de rand van het Oventje zagen we de Sint Victormolen. Deze achtkantige stellingmolen is oorspronkelijk in 1905 gebouwd en na de stormramp vanuit Mariaheide verplaatst naar het Oventje. Zeeland is maar liefst twee molens rijk, de Dageraad en de Coppensmolen. We hebben ze allebei vanuit de bus kunnen bekijken, prachtig! Wim van de Ven keek zijn ogen uit. Hij zei dat het koord wat aan de molen hing vroeger gebruikt werd om een klomp aan te hangen. Daarin konden de mensen geld stoppen om het bestelde graan te betalen. Wim praatte onderweg honderduit en was bijzonder opmerkzaam, niets ontging hem. Na Zeeland werd molen de Korenbloem in Mill bezocht. De aanwezige molenaar vroeg of we bij hem koffie kwamen drinken. Dat ging helaas niet omdat we bij de watermolen in Oploo onze koffie of thee hadden gereserveerd. 

Watermolen
Nadat we even gestopt waren bij de Hamsemolen in Wanroij kwamen we rond half vier aan bij de watermolen in Oploo. Hier werden we hartelijk ontvangen door een vrijwilliger. Helaas was er geen gebak of cake bij de koffie. Daar werd snel een oplossing voor gevonden. Binnen vijf minuten had Peter bij de plaatselijke Sparwinkel een lekkere cake gekocht, probleem opgelost. Na de traditionele groepsfoto werd het tijd om weer richting huis te gaan. De drukke avondspits trotserend parkeerde de personenbus om kwart over vijf voor de ingang van Sint Jan in Uden waarna iedereen met een goed gevoel afscheid nam van elkaar. Voor informatie en/of aanmelden voor de uitstapjesbus, neem telefonisch contact op met Sint Jan Uden, 0413-263920.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant