Afbeelding

Aanpak laaggeletterdheid bij IBN: 'Het is me gelukt'

Human Interest 842 keer gelezen

UDEN | In Nederland hebben zo'n 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en rekenen. Bij IBN hebben ze daarom een speciaal programma opgezet: aanpak laaggeletterdheid. In de afgelopen jaren namen er al meer dan 500 IBN-medewerkers aan deel, onder wie Johan van Hoorn. Hij leerde zichzelf beter te uiten in spraak en op papier. Daardoor lukte het om samen met zijn zoon naar Turkije te reizen en daar zijn vader te bezoeken.

Er verschijnt meteen een grote glimlach op zijn gezicht als Johan vertelt over de reis die hij maakte. "Mijn vader en stiefmoeder wonen al jaren in Turkije. Vorig jaar werd hij 75 en dat moest gevierd worden. Ik heb een zoontje van negen jaar oud en die wilde ik natuurlijk meenemen." Omdat de reis midden in de schoolperiode zou vallen, had hij daarvoor wel toestemming nodig van school. "Vroeger zou ik bij de eerste afwijzing al afhaken. Het zou me toch niet lukken en hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Nu was dat wel anders."

"Destijds werkte ik al bij IBN. Tijdens het gemeentecongres waar ik parkeerwacht was, raakte ik aan de praat met taaldocent Marja. Ik vertelde haar dat ik veel aan mezelf twijfelde en me ook beter zou willen verwoorden op papier en aan de telefoon." Johan meldde zich aan voor het programma. En al snel kon hij steeds beter omgaan met lastige situaties. "Als iets me nu niet lekker zit, dan kom ik er op terug. Begrijp ik het niet goed, dan vraag ik: 'wat bedoelt u precies of kunt u dat uitleggen voor me?' Ook zei ik al snel 'ja' op dingen. Dan overviel dat me en wilde ik mensen niet teleurstellen. Nu zeg ik dan: 'daar denk ik even over na en kom er snel op terug.'"

"In de gesprekken met de directeur van de school lukte het me om een goed gesprek te voeren en de situatie uit te leggen. Daardoor begreep de school waarom het zo belangrijk voor me was dat hij mee naar Turkije zou gaan. Uiteindelijk kreeg ik toestemming. Na jaren zou mijn zoontje zijn opa en oma weer in het echt zien. Het was geweldig."

Winst DOEGOODS naar lessen
Wist je trouwens dat er een nieuw duurzaam merk op de markt is dat relatiegeschenken en kerstpakketten biedt? DOEGOODS heet het. En het mooie is: als u uw werknemers of relaties een DOEGOOD geeft, zorgt u tegelijkertijd voor werk en ontwikkeling van medewerkers van IBN. Zij maken de kartonnen designproducten zelf of stellen de pakketten samen. De winst die we daarmee maken gaat rechtstreeks naar onze lessen voor medewerkers. En daarmee helpt u onze medewerkers dus om beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Of ze gaan net als Johan om aan de slag met hun taalvaardigheid, zodat ze zich beter kunnen uiten en daarmee een prettiger leven kunnen leiden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant