Afbeelding

'We hebben een mondiaal product in handen'

Zakelijk 1.176 keer gelezen

UDEN | Onverslijtbare vloeistofdichte vloersystemen produceren, gemaakt van biologische materialen. Dat is de droom die Udenaar Gerard de Jong aan het verwezenlijken is. Zijn bedrijf, ECOseals, maakt in rap tempo naam en faam.

Gerard studeerde cultuurtechniek, milieutechniek en bedrijfskunde. Hij werkte bij een groot ingenieursbureau, toen in de jaren tachtig bodemverontreiniging een belangrijk thema werd. "Tankstations, wasstraten, industriële plants; honderdduizenden bedrijven moesten daarom vloeistofdichte of kerende voorzieningen treffen om bodemverontreiniging te voorkomen", vertelt Gerard, die in 1994 zelfstandig inspecteur van vloeistofdichte vloeren werd. "We werken al die jaren vooral met betonvloeren, maar beton heeft belangrijke nadelen. Het is onderhevig aan zaken als verwering, verbrokkeling, scheuring en onthechting (van kitvoegen). Ik ben allang bezig met de vraag: hoe kan het anders?"

Gegarandeerd vloeistofdicht
In de jaren die volgden, ontwikkelde Gerard een flexibel, vloeistofdicht systeem, relatief licht én met een ongekend lange levensduur. Ruim vijf jaar geleden richtte hij ECOseals op en onder die naam worden de vloeren vandaag de dag gebruikt bij autolease-organisaties, bus- en taxibedrijven, machineverhuurbedrijven, industriële reinigers en zelfs het leger. "ECOseals-vloeren zijn geschikt voor zeer zwaar verkeer, chemisch bestendig (onaantastbaar) en bevatten een afvalwaterbehandelingssysteem, dat het verontreinigde afvalwater reinigt tot bijvoorbeeld 'schoon' rioolwater."

100 procent recyclebaar
Maar Gerard denkt verder. Veel verder. Hij trekt op met professoren, universiteiten en onderzoeksinstituten, voert opdrachten uit voor de NATO en opende al een kantoor in Australië. "Uiteindelijk wil ik een 100 procent recyclebare vloer ontwikkelen met een nagenoeg oneindige levensduur. Ook werken we aan een systeem dat afvalwater kan opwaarderen tot nieuw drinkwater. Natuurlijk, ik begeef me nog in een nichemarkt, maar hiermee hebben we een mondiaal product in handen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant