Martijn
Martijn Foto: Ad van de Graaf
BEDRIJVIG

Martijn van Lanen: 'Hiphop is een onderdeel van mij'

Zakelijk 1.145 keer gelezen

UDEN | Martijn van Lanen is eigenaar van reclamebedrijf Soulgood: een creatief collectief dat zich richt op visuele communicatie, van animatie tot ontwerp en van online tot video. Maar achter hem schuilt ook nog een hele andere kant, namelijk die van rapper en tekstdichter.

"Het is meer dan een hobby. Het is een onderdeel van mij als persoon", vertelt Martijn. "Onder de artiestennaam DTF hebben we menig nummer gemaakt en podium bestormd. Begin jaren '80 werd ik gegrepen door het breakdancen, als onderdeel van de uit New York afkomstige cultuur Hiphop die mondjesmaat overwaaide naar Europa. Ik en mijn Hiphopvrienden Are Mc (Coen Grooten), Kidcaine (Michael Lapod) en Oh Jay (Jeroen Knoop) probeerden dat breakdancen hier in Uden ook te doen, maar al snel bleek dat ik beter was in het rappen. Ik ging teksten schrijven en deze op de maat van Oh Jay's beats 'spitten'."

Laat zien wie je bent
Zijn liefde voor muziek is terug te zien in zijn bedrijf. "' De slogan van ons bedrijf is 'Laat zien wie je bent!'. Dat is wat we doen als reclamebureau en wat je volgens ons als basis moet doen met je product of dienst in je communicatie. Laten zien wat je doet en waarom je dit doet, laten zien wie je bent. Ik schreef daar op mijn manier en met mijn bewoordingen een tekst over en maakte er vervolgens een nummer van." Onlangs maakte de ondernemer nog een nieuw album. "De afgelopen jaren schrijf ik nummers in het Nederlands in plaats van Engels. Dit is heel anders voor me en ik merk dat ik een stuk perfectionistischer ben nu. Het komt veel directer binnen in je moerstaal. We hebben nu zo'n 12 nummers klaar en het album heet 'Sowieso'. Teksten variëren van diepgaande serieuze levenslessen tot wat ludiekere nummers over bijvoorbeeld mooie billen."

Pieken en dalen
Inspiratie vindt hij nog steeds overal. "Op 18-jarige leeftijd gingen onze teksten vooral over mooie meiden en wie de beste was. Toen we echt platen gingen maken en we door Europa gingen touren werden we langzaam wijzer en zo ook de teksten. En zoals bij iedere kunstenaar komt de beste kunst voort uit de 'pieken en dalen' in een mensenleven." Voorlopig blijft er altijd een plek vrij voor zijn passie. "Hiphopmuziek is een van de mooie dingen in mijn leven. Zoals ik eerder al zei: het is ook geen keuze maar echt een onderdeel van mij, net als al m'n prachtige kinderen. Maar die krijgen nou eenmaal meer aandacht, dus een releasedatum voor het album laat nog even op zich wachten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant