Afbeelding
Foto: Bart Ros
IN GESPREK MET

Nona: 'Iedereen kan 'vette shit' verwachten'

Human Interest 1.883 keer gelezen

ODILIAPEEL | Ze vond álles leuk, behalve school, dus was Nona enige tijd rusteloos en zoekende. Een aantal jaren geleden viel echter alles keurig op zijn plaats. Vanaf dat moment timmert de 25-jarige zangeres uit Odiliapeel met een stem die sterk aan Amy Winehouse doet denken én een platencontract van Universal Music op zak, aan de muzikale weg. Met optredens, als 3FM Talent, de release van haar eerste single en een eigen album wat bijna uitkomt. FestyLand wordt een thuiswedstrijd die ze gaat winnen.

Waar is je liefde voor muziek begonnen?
"Thuis. Mijn ouders stimuleerden me om een instrument te leren bespelen. Op de basisschool begon ik met dwarsfluit en piano. Voor dwarsfluit had ik talent. Ik was echter te druk met buiten spelen dus dat viel uiteindelijk het eerste af. Later stapte ik over op elektrische gitaar." Ze lacht: "Ik speel nog steeds piano en gitaar, maar zeker in laatstgenoemde ben ik helemaal niet goed. Het is echter wel handig om 'ermee te klooien', als ik bezig ben met het schrijven en uitwerken van mijn muziek."

Je hebt het over instrumenten, hoe ben je dan met zingen begonnen?
"Ik vond álles leuk, behalve school. Daar had ik echt de pest aan. Het enige waar ik plezier in had op de middelbare school was de muziekles in klas 1 en 2. Tijdens het kerstconcert en Open Dagen heb ik daar voor het eerst voor publiek gezongen. Ik had echter niet de intentie om er meer mee te doen. Toen even later mijn vader plotseling overleed, viel de vaste grond onder mijn voeten weg. De wereld draaide door en die van mij, mijn zus en moeder stond stil. Voor muziek was geen ruimte. Ik stopte eigenlijk met alles. Vervolgens heb ik eerst een detailhandel opleiding gevolgd en omdat mijn moeder een boekingskantoor begon, ben ik aan de managementopleiding op de Herman Brood Academie begonnen. Ik heb het voltooid, maar die 'tak van sport' had mijn passie niet", blikt ze terug.

Die opleiding heeft gezorgd dat je uiteindelijk je eindbestemming vond.
"Jazeker. Ik leerde de Engelse zanger en bluesgitarist Steve Bradley kennen. Hij nam me mee op sleeptouw en ik begon weer met zingen. Van meet af aan werd steeds duidelijker dat ik zingen echt het aller, allerleukste vindt om te doen. Waar ik al die jaren naar op zoek was geweest, vond ik toen. We speelden in kroegen, op straat, echt overal. Vervolgens ben ik samen met Steve muziek gaan schrijven. Dat vond ik niet moeilijk want ik heb vanaf het moment dat ik het leerde, altijd alles van me af geschreven. Boeken vol! Ik heb in die tijd besloten dat ik alleen maar wil zingen en mijn eigen nummers wil schrijven. Dat wil ik doen en niets anders."

In welk genre moeten we je muziek plaatsen?
"Het is soulmuziek met een vleugje hiphop en pop. Mijn stem wordt vergeleken met die van Amy Winehouse. Dat vind ik helemaal niet erg, maar beschouw ik als een compliment."

Je timmert al enige tijd succesvol aan de muzikale weg.
"Via de Engelse singer-songwriter Will Knox kwam ik in contact met een major platenmaatschappij en Publisher SonyATV ." Stralend: "Ik ben in totaal vier keer in New York geweest om daar mijn eigen nummers op te nemen. De eerste keer zijn er vijf nummers opgenomen en ben ik met een platencontract van Universal Music naar huis gegaan. Dat is écht supervét. Intussen beginnen de balletjes te rollen. Mijn eerste album wordt begin 2019 gelanceerd. De release van mijn single 'Its alright' was in juli. Ik was in september 3FM talent en ik heb met mijn band optredens door het hele land."

Wat is je ultieme droom?
"Het lijkt me vet om een clubtoer te maken en doorlopend onderweg te zijn. Ik ben écht aan het genieten van alles wat ik doe want we zijn lekker muziek aan het maken. Ik wil nummers blijven schrijven en in mijn muziek veel plezier blijven beleven. Er bestaat voor mij niets anders", om nuchter te constateren: "Ik kom echter net kijken, dus ik ben ook alles nog aan het ontdekken."

Binnenkort speel je een thuiswedstrijd?
"Ik speel met mijn band zaterdag 13 oktober op FestyLand in de Pulfiction van 16.15 uur tot 17.00 uur. Daar laat ik de nummers van mijn album horen. Het is heel gevarieerd. Iedereen kan vétte shit verwachten. Ik zing die dag overigens ook nog akoestisch in de FestyLand Acoustic." Over Nona: www.nona-official.com.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant