"Uiteindelijk moet iedereen die dat wil, op een goede manier mee kunnen doen in de samenleving. Dat is ons doel." Foto: Ad van de Graaf

'Eén adviesraad in de gemeente Uden voor de kwetsbare burger'

Human Interest 989 keer gelezen

UDEN | De huidige adviesraden in Uden gaan per 1 januari 2019 op in een nieuwe Adviesraad Sociaal Domein Uden. De raden zullen op deze wijze de kwetsbare burger beter kunnen vertegenwoordigen. De raad vormt een brug tussen burger en gemeente en is op zoek naar mensen die de raad willen aanvullen en ondersteunen.

De adviesraad is een initiatief van Jeanny Rutten, voorzitter Drempels Weg Uden, Theo van den Boogaart, voorzitter WMO-raad Uden, Harry de Wind, secretaris van de Lokale Senioren Verenigingen Uden en Berry Dufornee, voorzitter Stichting Platform Minima Uden. Ze besloten vorig jaar de handen ineen te slaan en een Adviesraad Sociaal Domein voor alle burgers van Uden op te richten. Het sociaal domein gaat over het leven van mensen. Over wonen, werken, inkomen en actief betrokken zijn bij de maatschappij. Over opgroeien, naar school gaan en zelfstandig (ouder) worden. Over leven met een ziekte of handicap. "Onze raden adviseerden de gemeente afzonderlijk al, maar we merkten daarbij dat we soms dingen dubbel deden", legt Jeanny uit. "Op deze manier willen we met elkaar het sociale domein helemaal bestrijken. Waar wij ons individueel hard voor maken heeft uiteindelijk allemaal met elkaar te maken; het een komt voort uit het ander. Sommige mensen die in een rolstoel zitten, kunnen bijvoorbeeld niet naar buiten. Het gevolg daarvan is dat er ook eenzaamheid om de hoek komt kijken. Uiteindelijk moet iedereen die dat wil, op een goede manier mee kunnen doen in de samenleving. Dat is ons doel."

Oproep
Voor het merendeel zullen de huidige raadsleden overgaan naar de nieuwe raad, maar aanvulling is gewenst. "De adviesraad bestaat uit twee gedeelten. Allereerst zijn we op zoek naar een (onafhankelijk) dagelijks bestuur, dat bestaat uit een voorzitter, secretaris en penningmeester", vertelt Berry. "Het is belangrijk dat degene in het bestuur affiniteit heeft met het vakgebied, op niveau met de wethouders en gemeente kan communiceren en zeker ook met mensen kan praten, van hoog tot laag. Daarnaast zoeken we leden voor in de onderliggende vijf themagroepen: Toegankelijkheid, Armoede, werk en inkomen, Mensen met een psychische en/of verstandelijke handicap, Senioren, en Jeugd en Onderwijs." Het is de bedoeling dat deze groepen op hun beurt weer worden gevoed door Udenaren. "De ervaringen en signalen van Udenaren vormen uiteindelijk de basis voor al onze adviezen aan de gemeente. Dus is er ooit iets waar je tegenaan loopt? Meld je dan bij ons."

Kwetsbare burger
Het is de bedoeling dat de adviesraad op 1 januari 2019 een officieel feit is. "We vormen dan één adviesraad in de gemeente ten behoeve van de kwetsbare burger, waarbij we de gemeente gevraagd en ongevraagd advies geven over het sociaal beleid", vertelt Theo. "Dus onder andere over het beleid ten aanzien van wonen voor ouderen of dementen, over jeugdzorg, opvang van verwarde personen of het armoedebeleid." Jeanny: "Maar ook over de problemen die mensen met een beperking tegenkomen als ze de straat op gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan toegankelijkheid van openbare gebouwen, waarover de gemeente veel zeggenschap heeft." Harry vult aan: "En stimulering van sportverenigingen om kinderen met een beperking binnen hun clubs op te nemen? Als sportverenigingen een goed beleid en klimaat hebben, om kinderen die 'anders zijn', goed op te vangen, dan kun je voorkomen dat ze later in een isolement terecht komen." Berry: "Maar we regelen met de gemeente ook hele praktische zaken. Zo heeft het Platform Minima Uden ervoor kunnen zorgen dat de gemeente voor kinderen van armoedegezinnen een abonnement van Hemelrijk of ZieZoo beschikbaar heeft gesteld. Deze winter zorgen we dat ze naar Uden on Ice kunnen."

Meer weten over de diverse functies? Neem dan contact op met één van de leden van de selectiecommissie: Berry Dufornee (06-28025895), Harry de Wind (0413 261066), Jeanny Rutten (06-53226054) of Theo van den Boogaart (06-44681830). Ook kun je je brief en CV opsturen naar Gabie Conradi via gconradi@zorgbelang-brabant.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant