Afbeelding

Publieksdagen Peelrandbreuk tijdens OER Festival

Algemeen 883 keer gelezen

UDEN | De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) onderzoekt tot eind oktober de Peelrandbreuk in Uden. Deze geologische breuk in de ondergrond is aardkundig uniek in Europa. Om belangstellenden de gelegenheid te geven de onderzoekssleuf te komen bekijken, worden er twee publieksdagen gehouden. Op maandag 15 en zaterdag 20 oktober zijn er rondleidingen en een aantal activiteiten voor kinderen.

De Peelrandbreuk loopt door heel Oost-Brabant en Limburg, tot voorbij Roermond, en is in natuurgebied De Maashorst goed zichtbaar. De wijstgronden langs de breuk zijn hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoogkomt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en blijven de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. Een bijzonder fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt.

Onderzoekssleuf
Voor het wetenschappelijk onderzoek is op de plek van de Peelrandbreuk, aan de Lage Burchtweg in Uden, een 25 meter lange onderzoekssleuf gegraven. Door het graven van de sleuf kan de Peelrandbreuk ondergronds en van heel dichtbij worden onderzocht. Rimbaud Lapperre van de VU onderzoekt met name de water(on)doorlatendheid van de breuk. "In de sleuf neem ik de geologische gesteldheid van de Peelrandbreuk onder de loep en de wijst die hier optreedt. Het onderzoek richt zich op de maatregelen voor bescherming en herstel van wijstgebieden, beekbronnen en het watervasthoudend vermogen van de bodem." 

Publieksdagen
Tijdens het onderzoek is de sleuf afgesloten voor publiek. Met uitzondering van twee publieksdagen; die zijn in de herfstvakantie op maandag 15 en zaterdag 20 oktober tijdens OERfestival De Maashorst. Het terrein is dan toegankelijk van 11.00 tot 16.30 uur. Er zijn rondleidingen om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Belangstellenden kunnen naar de Lage Burchtweg komen. Tussen de excursies door is er bij de onderzoekssleuf een aantal activiteiten voor kinderen: ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en zelf een flesje wijstwater hengelen. 

Partners
De onderzoekssleuf in Uden is onderdeel van een breder wijst- en breukenonderzoek, dat tot 2022 duurt. Dit grootschalige onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Brabant Water en de Vrije Universiteit Amsterdam. Werkplaats De Gruyter is als projectleider betrokken bij het graven van de sleuf en de promotie van de publieksdagen, ondersteund door Geopark Peelhorst i.o., gemeente Uden en De Maashorst.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant