De grasmus
De grasmus

Publiekswandelingen in de Maashorst

Algemeen 329 keer gelezen

UDEN | Vogelwacht Uden heeft twee publiekswandelingen op het programma staan. Beide staan in het teken van de Oerweek in de Maashorst. Op woensdagavond 17 oktober een publiekswandeling in de Maashorst met als thema 'Vogels in de avond'. De avondwandeling start 's avonds om 18.30 uur. Op zondagmorgen 21 oktober om 9.00 uur een publiekswandeling met als thema 'volop herfst', beide wandelingen starten vanaf het grote parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Maashorstweg.

De dagen worden korter en dit zorgt voor een oersignaal bij de meeste vogels. We krijgen nu een enorme verschuiving. De zomervogels. Zoals Fitis, Tjiftjaf, Boerenzwaluw, Huiszwaluw en Grasmus gaan naar het zuiden. Sommigen stoppen al in Spanje, maar er zijn er bij die helemaal naar Zuid-Afrika gaan om daar de winter door te brengen. Loopt ons land dan leeg? Nee, we krijgen ontzettend veel vogels uit noordelijke landen, die bij ons de winter doorbrengen en het Arctische klimaat verlaten. Zo gaan de Roodborsten die hier gebroed hebben naar zuidelijkere oorden en krijgen we veel Scandinavische Roodborsten hier overwinteren. Tijdens de wandelingen zullen de vele Vinken, Zanglijsters, Graspiepers, Veldleeuweriken, Kramsvogels en een heleboel andere vogels aanschouwd kunnen worden.

Ervaren gidsen vertellen tijdens de wandeling over dit trekgebeuren en zullen de vogels laten zien. Een verrekijker is hierbij een praktisch hulpmiddel. De gidsen hebben per groep ook een telescoop bij zich, zodat ook degene die geen verrekijker bezit de vogels meestal goed in het vizier krijgen. Laarzen of stevige schoenen zijn in dit seizoen aan te bevelen. Na afloop van de wandeling kan men een bezoek brengen aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied 'de Maashorst' is te verkrijgen. 

De deelname aan deze najaarswandelingen en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan je telefonisch contact opnemen met Jan-Willem Hermans, telefoon: 0413 26 98 04. Of kijk op www.vogelwachtuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant