Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
INTERVIEW

Toon van der Burgt vertelt: het succes van orkest 'De Migra's'

Human Interest 3.747 keer gelezen

UDEN | Toon van der Burgt werd op 19 januari 1937 geboren in Mill en verhuist zo'n 40 jaar later naar Uden. Udens Weekblad sprak met hem over zijn leven.

door Henk Lunenburg

Toon werd geboren in een gezin van zes kinderen; drie jongens en drie meisjes. Zijn vader Willem verdiende de kost als loondorser. Op 3-jarige leeftijd kregen Toon en zijn broers ieder een mondharmonica cadeau. Hun vader bespeelde naast mondharmonica ook accordeon. "In de koude wintermaanden kwamen bekende accordeonisten uit de streek gezellig muziek maken bij de kachel", vertelt Toon. "Ik mocht dan langer opblijven en soms ook hier en daar knopjes indrukken, natuurlijk met de bedoeling dat ik de smaak te pakken kreeg." Zijn tweede instrument, een Duitse trompet, kreeg hij van een buurman. Als Toon 10 jaar is moet hij naar de harmonie om noten te leren, maar dit houdt hij slecht een half jaar vol. Hij speelt liever vanuit zijn hart en zijn voorkeur is amusementsmuziek.

Eerste accordeon
Toon is 12 jaar wanneer een colonne Belgische militairen over de Heihorst trekt en daar stopt. Een van hen pakte zijn accordeon en begint te spelen. "Ome Harrie kocht die accordeon en verkocht hem aan mijn vader. Die gaf hem aan mij en ik was zo trots als een pauw", zegt Toon. Tijdens Millse kermis gaat hij stiekem kijken en luisteren naar Coen van Orsouw die in café Erica optrad. "Coen is altijd een groot voorbeeld en goede vriend gebleven." Tijdens zijn lagere school periode speelde hij samen met de toen al befaamde trompettist Toon van Hout op verschillende bruiloften. Samen met andere muzikanten speelden ze dikwijls puur voor de gezelligheid in Mill. Toon van Riet speelde op allerlei muziekinstrumenten en toen hij besloot een orkest te formeren vroeg hij Toon van der Burgt of hij mee wilde doen. "Ik zei direct ja." Quintet van Riet was geboren. Later veranderde zowel de naam als de samenstelling. Als Toon van Riet in 1963 besluit café eigenaar te worden valt het orkest uit elkaar. Toon van der Burgt uit Mill en Leo Stoffelen uit Grave blijven over en gaan samen verder als De Migra's, een combinatie van Mill en Grave. Leo blijkt over een gouden stem te beschikken, en mede daardoor worden ze een succesvol duo. In 1969 wordt het duo een trio door de komst van Stanny Goossens. "De eerste kermis waar we officieel als trio speelden, was bij café van Bussel in Liessel. De kastelein en de klanten waren zo tevreden dat we daar jarenlang tijdens de kermis hebben opgetreden." Ook bij Tien Verhoeven in Mill en bij van Handel in Erp speelden ze tijdens de kermis. "Als na het optreden de instrumenten waren ingeladen en het café gesloten was, werd het laatste vaatje leeg gemaakt. De politie die kwam controleren, werd ook uitgenodigd. Nadat ze riem en pistool hadden opgeborgen, feestten ze mee tot de vroege morgen."


Toon bekijkt foto's op de computer 

Eerste plaatopname
Het legendarische duo 'de Jantjes' adviseerde De Migra's om een singletje op te nemen. Er waren drie titels die daarvoor in aanmerking kwamen, maar er was geen geld dus werd het uitgesteld. Tijdens een feestavond van de Millse middenstand hoorde Wim Schep van de onderneming Nettenbouw over dit plan, en hij besloot gelijk 100 gulden te doneren. De andere middenstanders wilden niet achterblijven en volgden het voorbeeld. Toon: "De eerste single werd opgenomen in de Bege studio, maar moest twee keer geperst worden voor hij goed was. Familie en vrienden hielpen de single te promoten en zo werd hij door verschillende omroepen gedraaid. Hierna moesten we regelmatig gebruik maken van andere muzikanten, onder andere door ziekte van Leo Stoffelen." Piet Queens en Frans Hermans kwamen het orkest versterken. Frans bespeelde vele verschillende instrumenten en was tevens een muzikale clown. Ook de single 'De Derde Man' en de eerste Nederlandstalige langspeelplaat worden een groot succes. In 1974 moet Piet Queens door ziekte vervangen worden door Henk van der Heijden. In deze samenstelling wordt nog een single opgenomen. Na twee jaar besluit Toon om weer als duo verder te gaan. Dankzij Leo Kuijpers, beter bekend als Dikke Leo, komt Toon in contact met beroepsdrummer Kees Peters. Samen met hem was het duo De Migra's herboren. In 1976 trouwt Toon met Toos in Eindhoven. Na een half jaar verhuizen ze naar Uden. Ze krijgen twee dochters. In no-time hadden De Migra's weer een volle agenda. "Onze volgende grote hit was 'In Den Vreemde'. Hugo van Gelderen draaide hem in zijn radioshow. Binnen de kortste keren stonden we in de top 10 en even later kregen we uitnodigingen voor televisieprogramma's zoals Op Volle Toeren." Wekelijks stonden ze tussen grote Nederlandse artiesten zoals Bennie Jolink en waren ze getuige van het eerste optreden van André Hazes. "Theaterbureaus belden voor boekingen en aanbiedingen voor radio en televisie stroomden binnen. Ook moest er nog nieuw materiaal worden opgenomen in de studio. Ik zong zelf de eerste en tweede stem in en mijn vrouw Toos zong in het achtergrondkoortje." De eerste gouden plaat van De Migra's werd in Dancing Verhoeven Uden uitgereikt door Vader Abraham. Ook de tweede LP Tiroler werd goud. Tijdens de voetbalwedstrijd AZ-Ipswitch Town mochten ze in de rust optreden. Tot hun ergernis merkten ze dat niemand luisterde; de harde kern van AZ had het te druk met het in de brand steken van de vlag van Ipswitch Town.


Toon met platen van De Migra's in zijn hand

Succes en tegenslag
De glitter en glamour is leuk maar Toon miste het contact met het publiek, en de impresario's eisten het grootste deel van hun verdiensten op. Het duo werd een trio en de avondvullende optredens stroomden weer binnen, maar nu alles in eigen beheer. Op een bruiloft kwamen ze in contact met Arnold van Goor uit Uden, die al jaren in Canada woont. Hij nodigde hen uit voor optredens in de Hollandse club in Ontario. Vele emigranten genoten van hun optredens. Ondanks dat ze veel succes en optredens hadden, besloot Kees een café te beginnen en stopte van de ene op de andere dag met spelen. Toon moest snel voor een vervanger zorgen. Het plezier in muziek maken ebt voor Toon langzaam weg. Met Piet Cillissen gaat hij nog een tijdje door maar de spirit en de animo is eruit. In goede harmonie met Piet stopt Toon in 2014 met optreden. Nu verzamelt Toon alle uitgebrachte muziek van De Migra's op zijn computer. Samen met Toos kijkt hij terug op een prachtige en succesvolle carrière.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant