Volkel-trainer Tom van Dalen: 'We kunnen ons niet al teveel misstappen meer veroorloven.' (foto: Peter Kuijpers)
Volkel-trainer Tom van Dalen: 'We kunnen ons niet al teveel misstappen meer veroorloven.' (foto: Peter Kuijpers)

'Onze doelstelling blijft onveranderd: dat is promoveren naar de tweede klasse'

Voetbal 888 keer gelezen

VOLKEL | Hoofdtrainer Tom van Dalen is bezig aan zijn derde contractjaar bij de hoofdmacht van RKSV Volkel, dat tot op heden een grillig seizoen kent. "Vooraf hadden we er meer van voorgesteld, maar het seizoen is nog vroeg. Onze doelstelling, promotie naar de tweede klasse, blijft onveranderd", vertelt de oefenmeester uit Boekel, die morgen (donderdag) 28 kaarsjes mag uitblazen.

Door Martijn Schwillens

Volkel staat momenteel op een derde plaats in de derde klasse D. Tegenover vier overwinningen staan drie nederlagen. "Je kunt natuurlijk altijd een keer van Olympia'18 verliezen, maar omdat wij ook onnodig van Excellent en Schadewijk hebben verloren, is het verschil al aanzienlijk. Natuurlijk is Olympia nog te achterhalen, maar zij zitten al weken in de flow. Dat zag je onlangs tegen ons ook. Wij waren minimaal gelijkwaardig, maar zij trekken hem over de streep. Als we tien keer tegen elkaar spelen, winnen wij er vier, zij vier en wordt het twee keer gelijk", zegt Van Dalen. "Omdat we nu al zeven punten achterstaan, kunnen we onszelf niet al teveel misstappen meer veroorloven."

Leren accepteren
Van Dalen vindt dat zijn ploeg mentaal sterker moet worden om een rol van betekenis te kunnen spelen. "In de zomer hebben we uitgebreid met elkaar besproken waar we dachten dat de oorzaken lagen voor het mislopen van promotie in de afgelopen twee seizoenen. Daar kwam uit naar voren dat we mentaal sterker moesten worden. Beter met de druk en verwachtingen omgaan. We begonnen het seizoen uitstekend. We versloegen eerst MULO (3-0) en zeker tegen Avanti'31 (4-1 winst) zag ik eigenlijk alles terug van waar we in de voorbereiding aan gewerkt hadden, maar tegen Excellent was dat ineens weg en tegen Schadewijk was het ronduit slecht", duidt de Boekelnaar de wisselvallige resultaten van dit seizoen. "We gaan altijd uit van onze eigen kracht, maar blijkbaar pakken we het mentaal toch soms nog te licht op. Op de trainingen werken we hier aan. We doen veel wedstrijdvormen en trainen op het incasseringsvermogen. Om beter te worden, moeten spelers leren te accepteren dat zij worden aangesproken als een opdracht niet goed uitgevoerd wordt en als iemand zijn man laat lopen, dat hij daar dan door een medespeler op gewezen wordt. Op die manier groeien spelers individueel en wordt het team ook beter."

Titelstrijd
Ondanks het verschil met Olympia'18 denkt Van Dalen dat de titelstrijd nog lang niet gelopen is. "We zijn pas zeven wedstrijden onderweg en het is zeker nog geen gelopen koers. Olympia'18 is uitstekend begonnen, maar in de derde klasse D krijg je niks cadeau. Ik vind het een goede ploeg, maar niet onverslaanbaar. We zullen echter vooral naar onszelf moeten kijken. Wij zijn in staat om een reeks neer te zetten. De doelstelling is niet veranderd hoor: we willen dit seizoen promoveren. Bij voorkeur via een kampioenschap. We hebben een weekje rust gehad en de kleine pijntjes hebben kunnen genezen."

Toekomstplannen
Van Dalen nam drie jaar geleden het stokje over van William van der Steen nadat hij eerder al de reserves van Volkel onder zijn hoede had. Met zijn (bijna) 28 jaar is hij een van de jongere trainers. Tijd voor een nieuwe uitdaging of plakt hij er nog een seizoen aan vast? Over zijn toekomst, houdt hij zich het liefst nog op de vlakte. "Ik ben nog helemaal niet bezig met volgend seizoen", onderstreept hij. "We zullen ongetwijfeld over een paar weken met elkaar gaan evalueren en dan zien we wel wat er gebeurt. Maar laat duidelijk zijn: ik heb altijd gezegd dat ik Volkel in de tweede klasse wil achterlaten als ik vertrek."
Dan zal alvast zondag, wanneer Schijndel te gast is aan de Eeuwsels, gewonnen moeten worden.

Kijk elders op onze website voor een uitgebreide voorbeschouwing op de derde klasse D van komend weekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant