Maarten van den Elzen te midden van zijn boeken
Maarten van den Elzen te midden van zijn boeken Foto: Ankh van Burk

Poëziemiddag met bekende dichters in De Pul

Kunst en cultuur 792 keer gelezen

UDEN | In het kader van het 50-jarig bestaan van De Pul wordt op zondag 25 november een poëziemiddag gehouden in De Pul van 14.00 tot 17.00 uur. Het optreden van drie landelijk bekende dichters wordt afgewisseld met muzikale optredens door het Sebastian Ensemble. Toegangskaartjes kosten tien euro en zijn vooraf ook te reserveren op de website van De Pul.

door Ankh van Burk

Onder de titel 'Er Rijmt Niets Op Herfst' komt poëzie weer tot leven op het cultuurpodium van De Pul. Maarten van den Elzen roept hiermee weer een traditie in het leven, want van 1977 tot 1994 werden er regelmatig poëziebijeenkomsten in De Pul gehouden. Beroemdheden als Kees van Kooten, Gust Gils, Herman Pieter de Boer, Hans Vlek en Simon Vinkenoog brachten er hun werk voor het voetlicht. Op 25 november is het de beurt aan Tsead Bruinja, Marije Langelaar en Maarten van den Elzen.

Tsead Bruinja
Bruinja is Fries van geboorte (1974) en debuteerde in 2000 met de Friestalige bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood. In 2003 verscheen er een bundel in het Nederlands 'Dat het zo hoorde'. Bruinja is bekend van het actualiteitenprogramma 'Dit is de dag' van Radio 1 waarvoor hij van 2008 tot 2013 gedichten schreef. Zijn meest recente bundel is Hingje net alle klean op deselde kapstôk/Hang niet alle kleren aan dezelfde kapstok uit 2018.

Marije Langelaar
Marije Langelaar (1978) publiceerde bij de Arbeiderspers de volgende dichtbundels: De rivier als vlakte (2003), De schuur in (2009) en Vonkt (2017). Ze won diverse literaire prijzen waaronder de Hugues C. Pernathprijs, Jan Campertprijs en de Awater poëzieprijs. Momenteel werkt ze aan haar eerste roman.

Maarten van den Elzen
'Onze eigen' Maarten van den Elzen (1954) schreef dertien dichtbundels met kunst in de vorm van grafiek en fotografie van beeldende kunstenaars of van eigen hand. Zijn gedichten zijn verschenen in zo'n zestig bloemlezingen. Zelf bracht hij onder andere 'Een wak in de Werkelijkheid' (2014), 'Rembrandt in een nieuwbouwwijk' (1999), 'De Geheimen van een Rivier' (1991) en 'Brokstukken van een Gevallen Engel'(1989) uit. Van 2006 tot 2012 was Van den Elzen stadsdichter van Uden. Langs de poëzieroute zijn gedichten van Maarten te lezen bij historische of andere gedenkwaardige plekken in Uden.

Sebastian Ensemble
Speciaal voor deze poëziemiddag verzorgt een deel van het Sebastian Ensemble de muzikale omlijsting met muziek gemaakt vanuit ritmische invloeden uit alle werelddelen. Spil en oprichter van het ensemble is Eduard Sebastian (alias Edu Wallenburg) die niet alleen muziek componeert, maar ook gedichten schrijft en op muziek zet. Ook Noortje Huiskens maakt al sinds de oprichting deel uit van het Sebastian Ensemble. Bekende Udense namen, want Eduard en Noortje maakten in de jaren 70/80 deel uit van de Udense muziekscene. Zij verzorgden samen onder andere de muzikale omlijsting van literaire voordrachten van Herman Pieter de Boer. In 2014 bracht Eduard het muziekgedicht ENGELEN uit. Delen hieruit zullen tijdens de poëziemiddag ten gehore worden gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant