Afbeelding
Foto: Jowin Boerboom

'Duels tegen Odiliapeel zijn potjes waarin je net vijf procent harder je best doet'

Voetbal 971 keer gelezen

UDEN | FC De Rakt is zondag gastheer van buurman Odiliapeel. Een onvervalste derby dus op sportpark Moleneind. "De duels met Odiliapeel zijn de potjes waarin je toch net vijf procent harder je best doet", lacht Gino Wijdeven, die dit seizoen al tot negen competitietreffers kwam namens de Udenaren, die bij winst ook uitstekende zaken doen op de ranglijst.

Door Martijn Schwillens

"Keigoed", is het simpele maar veelzeggende antwoord van Wijdeven op de vraag hoe het gaat. "De resultaten tot nu toe zijn prima, we hebben een leuk team. De sfeer onderling is top. Veel jongens zien elkaar ook buiten het veld. Laatst hadden we een feest in Vorstenbossch. Zijn we met acht, negen jongens op stap gegaan. Dat is belangrijk voor de sfeer en volgens mij ook een van de belangrijkste redenen dat er een grote bereidheid is om voor elkaar door het vuur te gaan", meent de deze week 24 jaar geworden Udenaar. "We staan naar mijn mening terecht op een derde plaats (met slechts één verliespartij in acht wedstrijden, red.), maar we kunnen zeker nog beter."

'Eus is een toptrainer'
Onderschatting is de grootste valkuil voor FC De Rakt, meent Wijdeven. Logisch als je (zoals De Rakt tegen VCO) wedstrijden soms zelfs met 10-0 wint. "De vijfde klasse E is een klasse met grote krachtsverschillen. In veel wedstrijden zijn we vroeg op voorsprong gekomen en wonnen we daarna simpel, waardoor we wellicht onbewust wat te licht zijn gaan denken over bepaalde tegenstanders. Dat zag je twee weken geleden gebeuren tegen Nederwetten (4-1 nederlaag). In zekere zin is die pot ook een wijze les geweest. Het heeft ons geleerd dat we er elke wedstrijd vol voor moeten gaan, of de tegenstander nu VCO of SPV is."
Met Eus Marijnissen, goed voor veertien seizoenen betaald voetbal, heeft De Rakt ook een trainer in huis gehaald die waakt voor verslapping bij zijn ploeg. "Je merkt aan alles dat hij als speler prof is geweest en als trainer ook in de top van het amateurvoetbal heeft gewerkt. Hij zet het tactisch goed neer en zit er telkens bovenop. We wonnen met 10-0 bij VCO, maar in de nabespreking was hij nog steeds kritisch op bepaalde zaken. Hij doet er alles aan om het team beter te maken. Dat zie je ook terug in de trainingsstof. We trainen heel anders dan onder zijn voorgangers. Zonder dat ik hen daarmee tekort wil doen, durf ik wel te roepen dat Eus een toptrainer is", stelt Wijdeven, die zelf voor het vierde jaar lid is van de selectie.

Top-4 of toch top-5?
Met zijn ELF competitiedoelpunten is hij belangrijk voor het team. "Het gaat inderdaad erg lekker. Voorafgaand aan het seizoen had ik gedacht rond de vijftien doelpunten uit te komen. De teller staat nu op negen, dus ik ga voor twintig goals of meer. Ik weet dat alle spitsen het roepen, maar het belangrijkste elke week blijven toch die drie punten. Winnen is echt belangrijker dan zelf scoren", onderstreept hij nog maar eens. "De eerste doelstelling is het winnen van de eerste periodetitel (over 12 wedstrijden), maar we gaan natuurlijk voor het kampioenschap. De top-4 staat heel dicht bij elkaar en ontloopt elkaar ook niets qua kwaliteit. Dat maakt elke wedstrijd zo belangrijk, maar de derby tegen de Peel is natuurlijk net wat specialer", lacht Wijdeven. "Zeker nu we samen strijden om de koppositie."
SPV, De Rakt, Odiliapeel en ook Rood Wit'62 lijken elkaar inderdaad weinig te ontlopen. Toch kan zich nog zomaar een vijfde ploeg in de strijd om promotie gaan mengen, weet Wijdeven. "De situatie bij HVV blijft natuurlijk vreemd. Als zij inderdaad alle spelers van Oranje Zwart erbij krijgen, dan krijgen we er feitelijk een derdeklasser bij. Voor de koppositie is het gat te groot, maar invloed op de tweede periodetitel en de titelstrijd heeft het natuurlijk wel. We wachten het maar rustig af, want enige invloed op de beslissing van de KNVB hebben we toch niet."

Programma vijfde klasse E:
RKVV Keldonk- VCO
Nederwetten- Boerdonk
FC De Rakt- Odiliapeel
Rood Wit '62- WHV
SPV- Tongelre
VOW- HSE

Stand vijfde klasse E:
1. Odiliapeel 8-21
2. SPV 8-20
3. FC de Rakt 8-19
4. Rood Wit'62 7-15
5. RKVV Keldonk 7-12
6. VOW 7-11
7. WHV 8-10
8. Boerdonk 7-9
9. HVV Helmond 7-9
10. Nederwetten 7-7
11. Tongelre 7-5
12. VCO 7-1
13. HSE 7-0

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant