Inwoners van Ecodorp Boekel, met Ad Vlems helemaal rechts
Inwoners van Ecodorp Boekel, met Ad Vlems helemaal rechts

'Van de zomer aan de gang met bouw Ecodorp'

Human Interest 1.509 keer gelezen

BOEKEL | Een grotendeels zelfvoorzienend dorp: dat wil Ad Vlems bereiken met het Ecodorp in Boekel. De voorzitter van het project is al aardig op weg. "Ik denk niet dat er een burgerinitiatief is met zo'n hoge ambitie en zo'n breed project als het onze."

Op het terrein aan Klein Rondeel in Boekel staan nu nog woonunits, maar over een tijdje worden hier 30 klimaatpositieve huurwoningen gebouwd, met een eigen energie-, drink-, en voedselvoorziening én ecologische waterzuivering. Het waren Ad en zijn vrouw die tien jaar geleden op het idee kwamen. "Ik werkte bij een natuurbeschermingsorganisatie", vertelt Ad. "Vanuit de hele wereld kregen we te horen wat er op het gebied van klimaat en biodiversiteit gebeurde en wat het voor effect had op mensen, zoals het smelten van gletsjers." Toen hij vader werd besefte hij dat hij zijn zoon een betere toekomst wilde geven. "Ik zei tegen mijn vrouw: "We moeten als mensheid anders gaan leven. Duurzamer. En dat zo inspirerend proberen te doen zodat anderen óók zo willen gaan leven." Het begin werd gemaakt, door middel van een website met daarop hun dromen en ideeën. "Na drie maanden tijd hadden we al zo'n 100 geïnteresseerde mensen bij elkaar."

Positieve impact
Momenteel bestaat Ecodorp Boekel uit 20 volwassenen en negen kinderen. Zij komen straks in de duurzame woningen te wonen, die variëren van 50 tot 80 vierkante meter. Ook wordt er onder meer een buurthuis gebouwd en gebruik gemaakt van een voedseltuin. Door middel van een systeem wordt van regenwater drinkwater gemaakt. Ad: "Het belangrijkste is dat we in balans willen leven met wat de aarde ons te bieden heeft. Heel vaak hebben mensen een negatief effect op hun omgeving. Wij proberen zo te leven dat wij een positieve impact hebben op de aarde en de dieren om ons heen." Toen ze hier kwamen wonen, bevonden zich zo goed als geen insecten en voedingsstoffen in de grond. "Dat willen we gaan aanpassen, onder meer door tien diersoorten extra aandacht te geven, waaronder twee vlindersoorten en twee vleermuissoorten. We proberen ervoor te zorgen dat die hier echt kunnen opgroeien." De woningen zijn voorzien van groendaken, waar bijvoorbeeld insecten profijt van hebben, maar die ook zijn berekend op extremere weersomstandigheden zoals grote hagelstenen. "Daarnaast zijn we bezig met het ontwerpen van een circulaire douche, die water hergebruikt. Het water wordt wel gezuiverd en doodt bacteriën. Hiermee bespaar je 90 procent op water en 70 procent op energie."

Gemeenschapsgevoel
Er komen steeds meer initiatieven voor Ecodorpen, waaronder eentje in Uden. Ad merkt dat het zich aan het verspreiden is. "Mensen willen duurzamer leven, maar ook meer samen dingen doen. Iedereen hier kende elkaar van tevoren niet, maar ondertussen kennen we elkaar heel goed en lopen we spontaan bij elkaar naar binnen. Het leuke is dat je gemeenschappelijke visies hebt, dat zorgt voor een gemeenschapsgevoel." Provincie Noord-Brabant besloot begin november om 200.000 euro subsidie te investeren voor de realisatie van het project. Een grote stap. "De architect moet de ontwerpen nog afmaken. Dan worden de bouwtekeningen gemaakt en de bouwvergunning aangevraagd. Hopelijk kunnen we rond de zomer dan echt aan de slag!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant