Afbeelding

Avondvliegoefeningen vliegbasis Volkel in 2019

Algemeen 2.158 keer gelezen

VOLKEL | Vliegers van vliegbasis Volkel zetten begin 2019 in samenwerking met vliegbasis Leeuwarden hun avondvliegoefeningen voort. Oefenen bij duisternis is noodzakelijk om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, zowel in Nederland als in uitzendgebieden wereldwijd. De vroeg invallende duisternis in de wintermaanden maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van Nederlandse F-16 jachtvliegtuigen vindt vaak plaats bij duisternis.

Bij duisternis vliegen F-16 vliegers met nachtzichtapparatuur, zogenaamde Night Vision Goggles. De vlieger ziet door deze helderheidsversterkers alles in groentinten en zijn zicht is beperkt, vergelijkbaar met het kijken door twee kokers. Het trainen hiermee is pas zinvol wanneer de duisternis volledig is ingetreden. De uitvoering van een missie vergt, zeker bij duisternis, specifieke training en ervaring. Dit geldt temeer voor complexe missies met meerdere vliegtuigen en dreiging vanaf de grond en/of in de lucht. Dankzij intensieve trainingen worden de vaardigheden van vliegers op peil gehouden die het verschil maken in de huidige en toekomstige missies.

Avondprogramma
Het avondvliegprogramma vindt begin 2019 plaats in week 2 (7 tot 10 januari), 3 (14 tot 17 januari), 5 (28 tot 31 januari), 6 (4 tot 7 februari), 8 (18 tot 21 februari) en 9 (25 tot 28 februari). Er wordt in principe gevlogen van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 23.00 uur. Tijdens het avondvliegen vertrekken de toestellen in de middag voor 17.00 uur en in de avond. Vanwege operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden kan van bovenstaand vliegprogramma worden afgeweken.

Informatie
Meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kun je bellen met het gratis telefoonnummer 0800 02 26 033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant