Mooiland voorziet bij projectmatig onderhoud haar woningen van zonnepanelen. (Archieffoto)
Mooiland voorziet bij projectmatig onderhoud haar woningen van zonnepanelen. (Archieffoto)

130 sociale huurwoningen in Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther in 2019

Algemeen 1.324 keer gelezen

HEESCH | De gemeente Bernheze spreekt de wens uit dat voor 2030 vrijwel alle huurwoningen gemiddeld energielabel B hebben. Hier gaan de gemeente en woningcorporaties Mooiland, Kleine Meierij en BrabantWonen zich de komende jaren samen voor inzetten. Op dinsdag 11 december ondertekenden alle partijen hiervoor de Prestatieafspraken 2019.

In 2030 wil de gemeente Bernheze energieneutraal zijn. 'Om dit te bereiken volgen wij de 'trias energetica'-route. Dit betekent eerst inzetten op energie besparen, de rest van de energiebehoefte duurzaam opwekken en voor het deel waarin we nog fossiele brandstof nodig hebben, kiezen we de minst milieubelastende vormen', meldt de gemeente.

Huurwoningen
De reden om op huurwoningen te verduurzamen is tweeledig: huurwoningen vormen een groot deel van het bezit dus verduurzaming hiervan levert daarom veel effect op in de gemeente. Maar zo worden ook de lasten verlaagd of ze stijgen niet verder. De nieuwbouwwoningen die net af zijn, voldoen aan de laatste duurzaamheidseisen. Van de bestaande woningen gaan ze ruim 200 woningen (bijna 10% van het bezit) verduurzamen tot label A of B. Mooiland voorziet bij projectmatig onderhoud haar woningen ook meteen van zonnepanelen. Daarnaast gaat Mooiland vanaf 2019 starten met het grootschalig plaatsen van zonnepanelen op woningen die al voldoende isolatie hebben en waarbij de basiskwaliteit op orde is. Voor 2019 staan de bouw en oplevering van ongeveer 130 nieuwe sociale huurwoningen gepland in de kernen Heesch, Nistelrode en Heeswijk-Dinther. Het overgrote deel daarvan is gasloos.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant