Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

Folkert Soetenga: letterlijk een bewogen leven

Human Interest 1.844 keer gelezen

UDEN | Onbezorgd wonen is hem op zijn lijf geschreven: Folkert Soetenga. De in Friesland geboren Udenaar woonde lange tijd met zijn familie in een woonwagen. Udens Weekblad sprak met hem.

door Henk Lunenburg

Folkerts vader werkte bij een Fries wegenbouwbedrijf als draglinemachinist. Het gezin bestond naast de ouders uit drie kinderen. Ze woonden in een woonwagen, die mee verhuisde naar het volgende wegenbouwproject. Dit gebeurde 24 keer in 24 jaar. Hierdoor wisselden de kinderen vaak van school. Zo'n woonwagen was een bijzonderheid. Vriendjes maken was dan ook gemakkelijk. Na de LTS volgt Folkert op 17-jarige leeftijd de HBO-opleiding Elektronica bij de Koninklijke Luchtmacht in Schaarsbergen. Als hij in het weekeinde naar huis mag is het steeds een verrassing waar hun woonwagen nu weer staat. In 1971 gaat het wegenbouwbedrijf failliet en verhuist het gezin naar een woning in Ruurlo. Een grote verandering. De opleiding die Folkert in Schaarsbergen volgt is heel zwaar. "Van de 24 mensen die eraan begonnen slaagden er slechts twee, waarvan ik er eentje was", vertelt Folkert. "Daarna volgde overplaatsing naar Blomberg in Duitsland." Kort daarvoor leerde hij Jannie kennen. Hij vertelt haar direct dat hij beroepsmilitair is en dus regelmatig moet verhuizen. "In 1975 mocht ik een opleiding van zes maanden in Amerika volgen, in El Paso Texas om precies te zijn. In die tijd waren vergoedingen voor vrijgezellen zeer gering. Gehuwden kregen een riante vergoeding. Naast de liefde een extra reden voor mij en Jannie om na twee jaar verkering te trouwen en samen naar Amerika te verhuizen."

Na de opleiding gingen ze weer terug naar Duitsland. Daar werd in 1980 dochter Femke geboren. Omdat ze graag wilden dat Femke in Nederland naar school zou gaan vroeg Folkert overplaatsing aan en in 1983 verhuisden ze naar wijk Raam in Uden. Daar werd drie jaar later zoon Freek geboren. Beide kinderen gaan na het basisonderwijs naar het Udens College. Na afronding van de conservatoriumopleiding in Rotterdam vertrekt Femke in 2003 naar Duitsland. Professioneel gaat het voortreffelijk; inmiddels heeft ze in meer dan 25 musicals een hoofdrol gehad. Freek heeft een universitaire studie gevolgd en werkt nu bij het Ministerie van Onderwijs als Senior Beleidsmedewerker en woont in Den Haag.



Folkert heeft tijdens zijn loopbaan bij Defensie verschillende functies bekleed. "Naast technische functies ben ik ook elf jaar meteoroloog geweest. De laatste negen jaar van mijn luchtmachttijd was heel bijzonder. Ik werd inspecteur wapenbeheersingsverdragen in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken." Voor de uitvoering hiervan mogen wederzijds controles, op grond en vanuit de lucht, uitgevoerd worden in de 55 landen die hierbij zijn aangesloten. Folkert was tevens teamleider tijdens observatie-vluchten, onder andere in Bulgarije, Bosnië, Roemenië en Rusland, tot in het verre Siberië. Dit alles in het kader van ontspanning tussen West- en Oost-Europa. Het enige nadeel aan deze functie was een 9-jarig weekendhuwelijk. Maar Jannie zorgde dat thuis alles op rolletjes liep. Daarnaast was ze actief op school. Met het gezin trokken ze er graag op uit met hun tot camper omgebouwde Volkswagenbusje. Na grondige renovatie rijdt dochter Femke nu vol trots rond in het 42 jaar oude busje. Na 39 jaar eindigt in 2008 Folkerts luchtmachtcarrière.

Folkert en Jannie hebben nog even overwogen te 'emigreren' en de kinderen te volgen, maar Uden biedt hen alles wat hun hartje begeert. Na beëindiging van de luchtmachtperiode vroeg Jannie: "Moeten we ons niet inzetten voor de gemeenschap nu we meer vrije tijd hebben?" Het was een terechte vraag waarop Folkert volmondig 'ja' kon zeggen. Vanaf 2014 zetten ze zich in als vrijwilliger voor bewoners in wijk Raam in Uden. "Dit met het doel meer sociale cohesie te creëren, onder meer door een netwerk van straatcontactpersonen op te zetten. Deze ambassadeurs zijn de oren en ogen in de wijk en hebben een signalerende functie." Samen met bewoners en de hulp van de gemeente is een buurttuintje aangelegd, een kunstwerk opgeknapt en burendagen georganiseerd. In contact met wijkbewoners ziet Folkert eenzaamheid bij jong en oud, beperkte mobiliteit en overbelasting van mantelzorgers. Hij werd zich bewust dat veel bewoners niet comfortabel en veilig wonen en hun woning niet levensloopbestendig is. "Sommige mensen denken dat ze nog te jong zijn om nu al aan die dingen te denken, maar comfortabel oud worden betekent vooral vooruitdenken." Folkert startte samen met gerontoloog Roselinde van Ravestein Medior Nu en Senior Later op. Zij bieden inspiratie, informatie en advies, bij de vragen als 'Hoe wil jij wonen en leven als je oud bent?' Folkert: "Heel veel ouders gaan geleidelijk aan meer op de hulp van hun kinderen leunen en die vragen zich af: hoe kunnen we onze ouders het beste helpen? Een gesprek hierover is vaak ongemakkelijk of emotioneel beladen en ouders wuiven de zorgen van de kinderen bij elke poging tot een gesprek weg." Hierbij kunnen Roselinde en Folkert hulp bieden. Folkert zet zijn technische expertise in om de nog fitte medior en de ouder wordende senior te informeren, te motiveren en keuzes te maken bij het realiseren van een comfortabele, veilige, levensloopbestendige (eigen) woning. Persoonlijke aandacht en maatwerk is daarbij heel belangrijk. Het doel: onbezorgd wonen. Op hun website www.mnsl.nl staat veel praktische informatie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant