Harrie van Nuland
Harrie van Nuland Foto: Ankh van Burk
TERUGBLIKKEN MET

'Altijd met plezier in mijn kapperszaak gestaan'

Human Interest 3.121 keer gelezen

UDEN | Hij woont samen met zijn vrouw in een mooi appartement in Uden, maar voor de boodschappen en de sociale contacten gaat hij nog altijd naar zijn geboortedorp Volkel. Hij kent de mensen daar door en door, want vele Volkelaren lieten zich door hem knippen en in zijn zaak werden nogal eens de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Hoewel verknocht aan zijn dorp richtte hij zijn blik ook op de wijde wereld en ondernam vele, verre reizen. Zingen en wandelen zijn nog steeds zijn favoriete bezigheden. Het Udens Weekblad is te gast bij Harrie van Nuland en blikt terug op zijn leven.

tekst en foto's Ankh van Burk

Hij vindt het jammer , dat er in Volkel bijna geen woningen en appartementen voor ouderen zijn, want het liefst was hij in Volkel, waar hij in 1940 geboren werd, blijven wonen. Hij was de zevende telg in een gezin met totaal tien kinderen, zes jongens en vier meisjes. "Hoewel ik in mijn eerste levensjaren opgroeide in oorlogstijd, kan ik mij daar niets van herinneren", begint Harrie zijn verhaal. "Mijn vader had een fietsenzaak en werkte in de werkplaats, terwijl mijn moeder in de winkel stond. We hadden een gezellig gezin. Die gezelligheid en het zakengevoel hebben we van ons vader en moeder meegekregen: een broer werd fietsenmaker, twee broers begonnen een garagebedrijf, mijn zus had een sigaren- en sigarettenzaak en ik werd kapper." Waarom hij koos voor het kappersvak weet Harrie niet specifiek meer. Hij ging naar de Sint Jozefschool in Volkel in een tijd dat jongens en meisjes nog apart naar de lagere school gingen. Na school werd er veel op straat gespeeld en had je de 'knikkertijd' en de 'schaatstijd' op de Kleuter. "We speelden ook rovertje in een naburig bosperceeltje", herinnert Harrie zich. Na de lagere school gaat Harrie naar de mulo in Veghel, waarna hij gaat werken bij kapper Christiaans in de Marktstraat in Uden. Op de kappersschool in Den Bosch volgt hij drie jaar lang de avondopleiding. Daarna komt de verplichte diensttijd. Harrie: "Ik heb 21 maanden bij de luchtmacht gezeten en heb daar een mooie tijd gehad als hofmeester in de officiersmess en later als barkeeper in de onderofficiersmess. Er was van alles te beleven en ik leidde er een vrij leven. Ik heb wel leren schieten, maar verder nooit een geweer in handen gehad."

Eigen zaak
Na zijn diensttijd werkt hij negen jaar bij een kapper in Gemert. "Ik heb in die tijd veel geleerd", zegt Harrie. "We deden mee aan wedstrijden en kregen daarvoor extra opleidingen. Ook het herenkapsel is onderhevig aan modetrends, denk maar aan de zeventiger jaren van de vorige eeuw, toen de mannen lang haar en bakkebaarden droegen. Vaak worden die trends bepaald door voetballers." Intussen had Harrie zijn vrouw Riet leren kennen bij het dansen in Sint Oedenrode. In 1971 trouwden zij en begon Harrie zijn eigen kapperszaak aan het Schakelplein, waar hij met zijn zus Mientje twee panden bouwde met bovenwoningen. Zijn zus betrok de sigarenzaak en Harrie zijn kapsalon. "Mijn vrouw begon een opleiding schoonheidsspecialiste en heeft drieëntwintig jaar lang een salon gehad in een ruimte van de kapperszaak. Toen ik op 64-jarige leeftijd ophield met de zaak, heeft onze enige dochter de schoonheidssalon overgenomen en woont zij nu in het ouderlijk huis."

Laatste nieuws
Een kapperszaak staat er om bekend dat er veel 'gebuurt' wordt. Harrie: "Ik had een tafel staan in mijn zaak, waar de klanten onder het genot van een kopje koffie hun verhaal kwijt konden. Ik hoorde altijd wel het laatste nieuws uit het dorp, maar ook de persoonlijke verhalen van de mensen in de stoel. Als het heel persoonlijk was, hield ik dat voor me. Meestal bood ik een luisterend oor en soms gaf ik ondersteuning of adviezen. Ik had ook wel het gevoel dat mensen blij waren hun verhaal kwijt te kunnen. Ik verkocht ook Staatsloten. Iemand won ooit een grote prijs, maar ik heb nooit verteld wie dat was." Harrie blijft zich bijscholen in technieken als verven of blonde lokken aanbrengen. Met de instrumenten verandert er in de loop der jaren niet veel, het blijft werken met kam en schaar. Harrie heeft zich nooit verveeld in zijn vak. "De relatie tussen kapper en klant is er een van vertrouwen. Dat vertrouwen zit 'm vooral in het knippen van het haar naar de wens van de klant. Je moet kijken naar de vorm van het gezicht en weten wat bij de persoon past en daarin eventueel adviseren. Bij iemand met grote oren bijvoorbeeld, laat je de oren (gedeeltelijk) bedekt", legt Harrie uit. Op die manier kende hij zijn klanten qua kapsel en qua persoon door en door.

Actief
Naast zijn werk als kapper was Harrie ook actief in het Volkelse dorpsleven. "Ik was lid van de avondwakegroep en heb twintig jaar lang de avondwakes verzorgd. Dat was heel dankbaar werk, want je stelde de gebedsdienst samen naar wens van de familie. Ik kende iedereen dus was het makkelijk om contact te maken. Daarmee kon je de familie tot troost en steun zijn. Harrie heeft vier keer mee de Volkelse Kwis georganiseerd tot vorig jaar. "Ik maakte de vragen over oud-Volkel en verwierf sponsoren." Harrie is nog heel sportief en sport elke maandagavond in De Wervel. Hij doet al zeventien jaar mee met de Nijmeegse Vierdaagse met een hele club uit Volkel. "We trainen vanaf 1 april elke dinsdagavond en zaterdagmorgen. Er ontstaat telkens weer een hele hechte band en een goede sfeer. De Vierdaagse zelf is bijzonder, je loopt nooit alleen en wordt gedragen door het publiek langs de kant. Wij zijn als Volkelse groep herkenbaar aan onze gele shirts met het logo VOLKEL LOOPT en elke tien kilometer staat er een verzorgingspost met Volkelse verzorgers. Meedoen met de Nijmeegse Vierdaagse werkt verslavend, vandaar dat ik al zo vaak mee heb gedaan. Ik loop vrij gemakkelijk, heb nooit blaren en geen last van de hitte. Alleen regen vind ik vervelend. Mijn dochter heeft ook al vier keer meegelopen, maar gaat dit jaar samen met mij lopen. Tja, het zou weleens de laatste keer kunnen zijn, gezien mijn leeftijd."

Zingen
Ondanks diezelfde leeftijd beschikt Harrie nog over een goede stem. "Ik ben al vanaf 2006 lid van Mannenkoor De Karawanken. Dat is ook een hele hechte club en gezellige groep. We repeteren elke donderdagavond. Binnen de organisatie ben ik lid van de muziekcommissie met nog vijf anderen. We zoeken nieuwe muziekstukken uit, passend bij ons repertoire. We hebben daarvoor een catalogus of we kiezen uit het aanbod van de Koninklijke Nederlandse Zangvereniging. Verder houd ik als bibliothecaris de muziekstukken bij in mappen. Vorig jaar vierden we het 40-jarig jubileum. Een druk jaar met veel drukbezochte optredens in de Maashorstgemeenten met de Maashorstsuite."

Verre reizen
Samen met zijn vrouw heeft Harrie vele verre reizen ondernomen. Zo zijn zij onder andere naar Egypte, Thailand. China, Vietnam/Cambodja, Mexico en de westkust van de Verenigde Staten geweest. "Harrie: "Reizen verbreedt je blik op de wereld omdat je met andere volken, culturen en eetgewoonten kennismaakt. Maar tegelijkertijd besef je dat je in een heel gelukkig land leeft." Terugblikkend op zijn leven tot nu toe concludeert Harrie: "Ik ben bijna vijftig jaar gelukkig getrouwd en beschik over een goede conditie en gezondheid. Ik heb met veel plezier in mijn kapperszaak gewerkt. Al met al kijk ik terug op een mooi leven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant