Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Vrijwilliger Chris Kuipers: 'Fijn dat gewaardeerd wordt wat je doet'

Human Interest 1.133 keer gelezen

UDEN | Chris Kuipers (61) uit Uden zet zich al ruim 20 jaar in als vrijwilliger binnen de gehandicaptenzorg, op school en de vrijetijdsbesteding. Al zo'n 12 jaar is hij de grote steunpaal van het vrijwilligerswerk voor de Blitz, een woongemeenschap voor gehandicapten. "Het geeft voldoening."

Naast dat Chris de contactpersoon (in praktisch opzicht) is voor de ouders van de bewoners van Blitz en voor derden zoals zorgverleners is hij er vooral voor de bewoners. Hij organiseert en neemt deel aan vrijetijdsbesteding voor de bewoners als begeleider van vakantieweekjes, dagtrips, gehandicaptencarnaval en speciale activiteiten zoals een feestavond. Chris: "Onze dochter heeft het Syndroom van Down. Toen ze 18 was, is ze bij woongroep Blitz gaan wonen. Wij wonen daar 100 meter verderop, en wanneer er iets gerepareerd moest worden, kwam ik langs om te helpen. Op een gegeven moment was ik er bijna elke dag." Hij doet spelletjes met de bewoners, repareert dingen, schildert kamers of is in de tuin bezig. "Wat ik moet doen maakt niet uit, waar nodig help ik een handje. Alles om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken."

Chris vervult ook de rol als voorzitter bij VTC de Vrijbuiters, een vrijetijdsclub voor mensen met een beperking. "Ook hier rolde ik in via mijn dochter. Iedere donderdagavond is er een activiteit, waar we bijvoorbeeld spelletjes doen, knutselen, een modeshow of muziekavonden houden." Bij het Sleutelorkest, een orkest voor mensen met een beperking, helpt hij op de vrijdagavond met het aanwijzen van de noten.

Ook is hij mantelzorger voor zijn dementerende moeder. Hij helpt haar thuis met de schoonmaak, doet klusjes in huis en gaat met haar naar afspraken met huisarts, podotherapeute, doet boodschappen, en eet minimaal eenmaal in de week samen. "Ik ben werkzaam bij de douane, maar ik hoor veel mensen zeggen: "Je hebt je beroep gemist". Misschien is dat ook wel zo. Als ik moe thuis kom van mijn werk en 's avonds naar de club ga, kom ik altijd weer helemaal tot rust. Dan zie ik hoe blij al die mensen zijn, dat geeft voldoening. Ik kan er mede voor zorgen dat ze lekker in hun vel zitten."

Woongroep De Blitz vierde in december vorig jaar haar 12,5 jarig jubileum. In die maand werd Chris ook verrast door wethouder Maarten Prinssen, met een vrijwilligerspenning. "Ik dacht in eerste instantie: wat komt hij hier doen? En voor wie zijn die bloemen?", lacht de vrijwilliger. "Maar het was een mooie verrassing. Het is fijn om te merken dat het gewaardeerd wordt wat je doet."

Dit verhaal is onderdeel van de zorg bijlage van het Udens Weekblad. Lees hier meer zorgverhalen in Zorg Voor Elkaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant