Een eerdere editie van Vlooienstoken (foto: Ad van de Graaf)
Een eerdere editie van Vlooienstoken (foto: Ad van de Graaf)

Wensboom Vlooienstoken staat weer klaar voor alle wensen

Algemeen 621 keer gelezen

UDEN | De wensboom die in het traditionele lentevuur Vlooienstoken wordt verbrand staat weer op het terras van Gasterij de Pier. Jong en oud kan wensen en verlangens op de boom schrijven. Tijdens het Vlooienstoken op 10 maart draagt het publiek de boom mee in de stoet naar de Bedafse Berg.

Daar steekt de oudste bewoner van de Pier om klokslag 20.00 uur het lentevuur aan. De wensboom wordt dan verbrand in het vuur, in de hoop dat de wensen in vervulling gaan.

Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat traditioneel op de eerste zondag na carnaval wordt gevierd op de Bedafse Bergen. De oorsprong van het feest gaat waarschijnlijk terug naar voorchristelijke tijden en past in de traditie van oude lentefeesten. Het strooien beddengoed, met daarin het ongedierte, dat aan het eind van de winter werd verbrand, verjoeg de boze wintergeesten.

Wensstokjes invullen kan bij Gasterij de Pier aan de Schansweg 3 in Uden, bij de balie van de bibliotheek aan het Mondriaanplein en bij Colora aan de Liessentstraat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant