Marc van de Ven is per 1 januari 2019 begonnen als hoofdtrainer bij Boekel Sport. (foto: Peter Kuijpers)
Marc van de Ven is per 1 januari 2019 begonnen als hoofdtrainer bij Boekel Sport. (foto: Peter Kuijpers)

'Boekel Sport moet nog veertien duels waarin we nog veel kunnen bereiken'

Voetbal 681 keer gelezen

BOEKEL | Marc van de Ven werd onlangs tot twee keer toe gepresenteerd als de nieuwe trainer van Boekel Sport. In eerste instantie als de nieuwe man voor het nieuwe seizoen, maar al snel als opvolger van John Elbers, die per direct moest stoppen wegens gezondheidsklachten. "Dat geeft me een half jaar langer de tijd om de spelers te leren kennen", grapt de 42-jarige Udenaar.

Door Martijn Schwillens

Van de Ven heeft door de jaren heen een indrukwekkend cv opgebouwd. Toch is het pas de eerste keer dat hij halverwege het seizoen instapt. "Aanvankelijk zouden we al op 20 januari onze eerste wedstrijd spelen. Had ik twee weken gehad om de spelers te leren kennen." Weer en wind voorkwamen de voorbije weken echter dat Boekel Sport de wei in kon. Althans, in competitieverband. Inmiddels hebben de geelhemden al aardig wat minuten gemaakt tijdens oefenwedstrijden. "Tijdens een gewone voorbereidingsperiode, in de zomer, heb je weken de tijd om een bepaalde speelstijl erin te slijpen. Door alle afgelastingen heb ik gelukkig een paar weken extra gekregen. In de oefenduels heb ik alle jongens uitgebreid aan het werk gezien, zodat ik weet waar we als staf de accenten kunnen gaan verleggen. John (Elbers, red.) moest helaas eerder stoppen, maar Youri van der Steen heeft tijdens de eerste seizoenshelft natuurlijk al vaak de honneurs waargenomen. De samenwerking met hem is erg goed."

Spelprincipes
Net als bij zijn vorige clubs hanteert Van de Ven ook in Boekel dezelfde spelprincipes. "Dat zijn er twaalf in totaal", verduidelijkt de coach die tevens binnen de jeugdopleiding van PSV werkzaam is als assistent-trainer van de U16. "Vier principes verdedigend, vier aanvallend en vier in de omschakelmomenten. Die hoop ik snel terug te zien bij de spelers. Want het bepaalt uiteindelijk waar je druk wilt en kunt gaan zetten. Het geeft je ook de mogelijkheden om tijdens een wedstrijd te variëren. Daarbij speelt natuurlijk ook nog een rol wie je tegenstander is, maar in principe ga ik wel uit van onze eigen kracht." Van de Ven vervolgt: "De speelwijze die daar het beste bij past, is altijd afhankelijk van je selectie. Ik ben niet iemand die op voorhand roept, we gaan 4-3-3 of aanvallend of juist loerend op de counter spelen. Grote voordeel dat ik halverwege deze jaargang ingestapt ben, is overigens wel dat ik een lange aanloop naar het nieuwe seizoen heb. Al houd ik me daar nu nog niet mee bezig. We hebben nog veertien wedstrijden te gaan waarin we veel kunnen bereiken."

Doelstelling
Eerder dit seizoen gaf aanvoerder Jelle Bouwmans aan 'dat het linkerrijtje de doelstelling moet zijn'. Boekel Sport staat momenteel tiende, maar staat slechts zes punten achter (en duel minder) op nummer vijf Avanti'31. "Ik ga in de krant geen doelstelling uitspreken, maar we moeten er in ieder geval voor zorgen dat we bij de onderste plaatsen wegblijven", zegt Van de Ven. "Ik ken onze zwakke en sterke punten. Ik durf wel te stellen dat er nog erg veel uit deze groep is te halen. Overigens hebben we de spelersgroep al deels verjongd, met een paar A-junioren die vanaf nu mee gaan trainen en waarvan er een paar ook speelminuten gaan krijgen. Ze doen het goed, maar zoals altijd met jeugdige spelers heeft het wat tijd nodig. In Boekel dus ook. Streven is vooral om dominanter te worden. Ons spel berust nog teveel op toeval, maar er wordt door de spelers hard gewerkt om de ideeën, die wij als staf willen overbrengen, ook uitgevoerd kunnen worden."

Venhorst vs. Boekel
Op het lijstje ex-werkgevers van de Udense coach staat ook aartsrivaal Venhorst. "Daar werden in de kantine al wat grapjes over gemaakt", lacht Van de Ven. "Ik hoop dat we binnen afzienbare tijd tegen elkaar spelen. En voor de duidelijkheid: dan bedoel ik dus niet dat ik hoop dat Venhorst degradeert."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant