Afbeelding

Leer alles over de wolf met wolvenexperts

Algemeen 855 keer gelezen

UDEN | Vogelwacht Uden houdt op donderdag 14 maart in samenwerking met IVN Uden een lezing over de wolf. De lezing wordt gegeven door wolvenexpert Leo Linnartz en diersporendeskundige Annemarie van Diepenbeek.

Wolven zijn nu al anderhalf jaar vrijwel continu in Nederland aanwezig en hoewel het er maar weinig zijn, neemt hun aantal wel toe. Sinds kort is heeft de eerste wolf sinds eeuwen een vast territorium op de Veluwe. Ze markeert al een half jaar lang een vast deel van de Veluwe en lijkt bovendien een partner te hebben. In België gingen ze ons in 2018 al voor, met nota bene een Wolvin die via Nederland naar Leopoldsburg trok, even later gevolgd door een mannelijke wolf die eveneens via Nederland naar Leopoldsburg liep. Zowel op de Veluwe en in België wordt dit voorjaar gehoopt op jonge wolfjes. En dit is pas het begin.

Leo Linnartz, wolvenexpert en mede-schrijver van het boek 'De wolf terug', laat je zien waar deze wolven vandaan komen en waarom ze naar Nederland en België komen om zich hier te vestigen. Mythes en sprookjes worden ontmaskerd en ook komt de ecologie van de wolf aan bod. Tot slot neemt de spreker je mee naar wat de komst van de wolf voor jou als toekomstige buur betekent. Zijn wolven gevaarlijk, moet ik mijn dieren beschermen en hoe dan? Vragen die een antwoord krijgen op deze lezing.

Sporen
Annemarie van Diepenbeek, auteur van de KNNV Veldgids Diersporen en co-auteur van de Veldgids Europese zoogdieren, laat zien hoe sporen van wolf te herkennen zijn. Wanneer ze wel en niet te onderscheiden zijn van huisdieren of een vos. Hoe onderscheidt je sporen van een wolf van die van een goudjakhals en een wasbeerhond, twee soorten die ook af en toe in Nederland opduiken? Niet alleen de loopsporen, maar ook de uitwerpselen en prooiresten worden toegelicht. Het is niet ondenkbaar dat ook die nieuwe soorten de komende jaren de Maashorst passeren of als woongebied weten te vinden.

Informatie
De lezing begint om 20.00 uur (zaal open 19.45 uur) in de Groenhoeve, Artillerieweg 3 in Uden en wordt georganiseerd door Vogelwacht Uden in samenwerking met IVN Uden. De toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage wordt erg op prijs gesteld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant