Festilent is in 2019 bezig aan een opmerkelijk opmars. Staand geheel rechts: trainer Edwin Peters. (foto: Gerno de Haas)
Festilent is in 2019 bezig aan een opmerkelijk opmars. Staand geheel rechts: trainer Edwin Peters. (foto: Gerno de Haas)

'Durf wel te stellen dat Festilent voetballend de beste ploeg in deze vierde klasse is'

Voetbal 1.162 keer gelezen

ZEELAND | Het gaat goed met RKSV Festilent. De Zeelanders hebben zich na een zwakke seizoenstart nadrukkelijk gemeld in de top van de vierde klasse H. "Onze opmars verbaast me niks. Ik durf namelijk wel te stellen dat wij voetballend de beste ploeg in deze klasse zijn", vertelt hoofdtrainer Edwin Peters van Festilent.

Door Martijn Schwillens

Het is medio oktober als de redactie van deze krant een interview heeft met Peters. Festilent is op dat moment nog zonder overwinning en bivakkeert net boven de streep. Zorgen heeft de Ossenaar op dat moment echter niet. "We hadden ons er vooraf meer van voorgesteld, maar we komen er wel", zegt Peters, die een paar dagen later zijn ploeg met 3-2 ziet verliezen bij Toxandria.
Vijf maanden later is de sfeer op sportpark De Bundel heel anders. Van de laatste elf competitieduels gaat er slechts één verloren. In 2019 is Festilent nog zonder nederlaag. "De nederlaag tegen Ulysses in de finale van de nacompetitie in juni heeft stiekem nog best lang doorgewerkt. Dat merkte je zeker de eerste maanden van het seizoen goed. Bij tegenslag gingen de koppies hangen, nam de twijfel toe. We hebben zodoende veel geïnvesteerd in het mentaal weerbaarder maken van deze groep. Dat zie je inmiddels goed terug in wedstrijden waarin het even niet loopt zoals we willen."

Mondiger
Peters is enorm te spreken over hoeveel mondiger zijn spelersgroep is geworden de voorbije maanden. "Wedstrijdbesprekingen gaan inmiddels over allerlei zaken. Niet over de volgende tegenstander of hoe we gaan spelen, maar bijvoorbeeld over een bepaalde wedstrijdsituatie waarin we beter moeten worden. Dan laat ik bijvoorbeeld aan de hand van videobeelden zien waarom we relatief vaak uit een ingooi tegen tegengoals aanlopen. Dan kan ik zelf handvatten geven of oplossingen aandragen, maar nog liever heb ik dat spelers zelf met oplossingen komen. In september waren er hooguit twee, drie spelers die hun mond opentrokken, maar nu heeft iedereen zijn woordje klaar. Precies zoals ik het hebben wil."
Ook individueel gebruikt Peters videoanalyses om spelers beter te maken. "Ik steek veel tijd in mijn spelers. Ook buiten de trainingen om. Aan de hand van beelden kun je nog gemakkelijker uitleggen wat je van ze verlangt. Dat is prettig."


Edwin Peters is bezig aan zijn eerste seizoen bij Festilent. (foto: Luuk Peters)

Bereidheid
Spelers zijn ook bereid in zichzelf te investeren. "Neem Niels van den Brand, die op de trainingen vrije trappen in de kruising schiet en de ballen neerlegt waar hij ze hebben wil. In de wedstrijden lukt dat echter nog niet. We zijn daar samen voor gaan zitten en een goede gezonde discussie gehad over wat we graag samen willen zien en verbeterd hebben." Die aanpak betaalt zich ook in drievoud terug, weet Peters. "Als eerste natuurlijk in de resultaten. Die worden beter en de prestaties worden stabieler. Ten tweede de trainingsopkomst. Die is zeer hoog. Ik heb twee teams tot mijn beschikking op de training. Alle posities zijn dubbel bezet, de concurrentie onderling is zeer groot. En omdat we goed presteren, kan ik gemakkelijker speelminuten geven aan talentvolle jeugdspelers. De prestaties staan voorop, maar het opleiden van spelers en het doorontwikkelen van een selectie, zorgen voor kippenvelmomenten. Als je ziet hoe Bram Geurts (A-junior) zich al weken staande houdt, dat is prachtig om te zien. Maar meer jeugdspelers komen eraan. Ik hoop nog een aantal jaren te kunnen werken in Zeeland. Promotie dit seizoen is geen doel op zich, maar mocht het lukken, dan ben ik niet bevreesd dat we ons kunnen handhaven."
Een promotie zou via de nacompetitie moeten gebeuren, want Hapse Boys heeft een gat geslagen met de rest. "Soms zie je bij koplopers na de winterstop nog wat haarscheurtjes ontstaan, maar niet bij Hapse Boys. Wij zetten in op een periodetitel."

Programma vierde klasse H:
Achilles Reek    -     Estria     
Festilent    -     Toxandria     
VV Gassel    -     Hapse Boys     
HBV    -     Achates RKOSV     
Juliana Mill    -     SES     
SIOL    -     SV Milsbeek     
FC Uden    -     DSV     

Stand:
1. Hapse Boys 13-33
2. SES 13-28
3. DSV 14-25
4. Festilent 15-25
5. SV Milsbeek 14-22
6. Estria 11-20
7. Toxandria 12-18
8. Gassel 13-18
9. Juliana Mill 12-16
10. Achates 12-16
11. Achilles Reek 12-14
12. SIOL 15-14
13. HBV 14-5
14. FC Uden 16-5

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant