Afbeelding

Vmbo-leerlingen maken verbeterplannen voor Uden tijdens Waarmaakchallenge

Algemeen 885 keer gelezen

UDEN | Een dagje zonder lessen en een zelf mooi plan bedenken om Uden een stukje beter te maken in één dag. Dat was het idee van de Waarmaakchallenge waar zo'n 25 leerlingen van het Udens College sector vmbo afgelopen maandag hun schooldag mee vulden. Leerlingen wisten mooie resultaten te boeken en betrokken gemeente, ondernemers, de ANWB, politie en zelfs ministerie bij hun plannen. Zo versierden de ene groep leerlingen een grondcontainer om rondslingerend vuil te voorkomen en zochten anderen actief steun voor meer verlichting in Uden.

De derdejaars leerlingen kwamen op het idee om de ruimte direct rondom grondcontainers te versieren. Hun plan werd direct uitgevoerd. Materialen werden geregeld bij lokale ondernemers. De gemeente werd benaderd om het plan te bespreken en goedkeuring te krijgen. De aankleding heeft zeker niet alleen een decorerende functie, maar moet er ook voor zorgen dat mensen hun afval niet meer naast de container deponeren. Er wordt gekeken of dit idee een vervolg kan krijgen. 

De tweedejaars leerlingen die zich hadden aangemeld voor de challenge bedachten een plan om meer om meer verlichting in Uden te realiseren en werkten dit uit. Sommigen van hen mogen of willen namelijk 's avonds niet meer op pad omdat er onvoldoende licht is. Dat is natuurlijk niet wat een jongere onder vrijheid verstaat. De vmbo-leerlingen kwamen in actie. Ze belden met de politie, de gemeente, de ANWB en zelfs met het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook werden er handtekeningen verzameld. 236 mensen zetten een krabbel. De groep tweedejaars fabriceerde tijdens de Waarmaakchallenge van slechts één dag ook nog een flyer, poster, filmpje en een website.

De Waarmaakchallenge is een initiatief van De school voor wereldverbeteraars. De challenge daagt deelnemers uit ondernemend en vindingrijk te zijn. De deelnemers beginnen de dag namelijk met helemaal niets. Er is alleen een team, en een ruimte. Er is geen budget en geen opdracht. Het doel is om iets moois, echts en nieuws in de wereld te zetten in één dag. Dat is de leerlingen van het Udens College gelukt. Wim Marijnissen, van de school voor wereldverbeteraars, is tevreden over de actie in Uden die plaatsvond bij Kunst & Co: "Het is mooi om de leerlingen als groep aan de slag te zien gaan. Als begeleiders doen wij bewust een flinke stap achteruit. De leerlingen is medegedeeld dat ze naar ons kunnen komen als ze vastlopen. Het mooie aan deze deelnemers is dat ze niet in 'Ja, maar…' denken'. Ze denken in mogelijkheden."
 
 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant