De werkgroep
De werkgroep

Op weg naar een dementievriendelijk Uden

Human Interest 1.872 keer gelezen

UDEN | De werkgroep dementie werd ruim een jaar geleden opgezet in de gemeente Uden, om gezamenlijk te werken aan een dementievriendelijke gemeenschap. In het kader hiervan vindt op woensdag 27 maart in bibliotheek Uden de publieksbijeenkomst 'Dementievriendelijk Uden' plaats. "We willen vooral dat mensen met dementie zich prettiger gaan voelen en dat ze mee kunnen blijven doen in de samenleving."

Er zijn steeds meer mensen met dementie, ook in Uden. "Bijna iedereen kent momenteel wel iemand die te maken heeft met dementie", vertelt Thea Pittens, casemanager dementie bij BrabantZorg, en onderdeel van de werkgroep. "70 procent van de mensen met dementie woont nog gewoon thuis. Soms zijn mensen angstig en onzeker om op pad te gaan. De samenleving kan eraan bijdragen dat ze zich beter op hun gemak blijven voelen." Het grootste doel van de werkgroep is dan ook om meer bekendheid te geven aan dementie. "We willen mensen bijvoorbeeld duidelijk maken hoe ze iemand met dementie kunnen herkennen en hoe zij hen kunnen helpen in bepaalde situaties. Iedereen kan iets doen om ervoor te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten volwaardige leden van onze samenleving zijn en blijven. Van gemeente tot supermarktmedewerker, van buurman tot ondernemer, van politie tot vereniging."

Theater
De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij het thema dementie en een steentje bij wil dragen aan het meer dementievriendelijk maken van Uden, Volkel en Odiliapeel. Aan het begin van de avond wordt wethouder Maarten Prinssen geïnterviewd door Astrid van den Heuvel, die zich als psycholoog bij Indigo ook heeft aangesloten bij de werkgroep. Daarna volgt er een interactieve theatervoorstelling van het gezelschap Theducater, dat bestaat uit mensen uit het werkveld die zowel uitleg geven over dementie als scènes zullen spelen. Het publiek wordt hierbij betrokken en krijgt zelf af en toe de regie.

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Toegang is gratis. De koffie staat klaar vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld. Dit kan tot 20 maart in de bibliotheek of via uyg@nobb.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant