Geert van Boekel
Geert van Boekel Foto: Ad van de Graaf
BEDRIJVIG UDEN

Groene pionier wil de wereld verbeteren

Zakelijk 1.131 keer gelezen

"Ik wil een vliegwiel in beweging brengen", vertelt Geert van Boekel. De oud-directeur van Van Boekel Zeeland (civiele techniek) is alweer zeven jaar het gezicht van NewFoss, een bedrijf dat biobased producten en technieken ontwikkelt. Geert is ogenschijnlijk kalm van buiten, maar van binnen brandt een vurig enthousiasme: hij gaat de wereld veranderen.

"Als je ziet hoeveel miljarden tonnen plantafval we wereldwijd verbranden en wat dat voor gevolgen heeft: smog, CO2-uitstoot, broeikasgassen, black rain, gezondheidsklachten, miljoenen doden… Dat moet toch anders kunnen", aldus Geert, die in 2012 startte met NewFoss. "Bij Van Boekel Zeeland waren we al sterk in het verwaarden van reststromen, ik ben verder gaan zoeken naar innovatieve, duurzame oplossingen om het wereldwijde probleem van het verbranden van plantafval aan te pakken, startend in Nederland."

Unieke techniek
Het resultaat is een unieke (gepatenteerde) raffinagetechniek, met micro-organismen als motor. Geert vertelt over verschillende hernieuwbare grondstoffen die hij op die manier wint. "Vooral uit plantafval, zoals gras, bermmaaisel, reststromen vanuit de landbouw, enzovoorts." De grondstoffen die hij daaruit wint, belanden in allerlei nieuwe producten: verpakkingen, isolatiemateriaal, voedingsmiddelen enzovoorts. Geerts missie: vierkantsverwaarding, circulair opereren, CO2 fixeren in groene producten en zo van de wereld een betere, gezondere en fijnere plek maken. Er zijn gesprekken met (toeleveranciers van) zeer geïnteresseerde wereldspelers en Geert sluit niet uit dat NewFoss zich aan de vooravond van een mondiale doorbraak bevindt.

Groene hart
"Er ligt een grote kans om de agrarische sector te optimaliseren", stelt Geert. "Ken je de documentaires uit Azië, Zuid- en Midden-Amerika, waar, door verbranding van plantafval, de lokale bevolking met mondkapjes rondloopt? En ontelbare slachtoffers vallen door longziektes? Terwijl het in de basis waardevolle grondstoffen zijn! Ik heb altijd hart voor het circulaire gedachtengoed gehad, ik ben een groene ridder met een groen hart. Nu is het zover dat we écht iets kunnen gaan betekenen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant