Joke samen met haar maatje Indy
Joke samen met haar maatje Indy Foto: Ad van de Graaf
BEDRIJVIG UDEN

'Canicross is enorm intensief en explosief'

Human Interest 796 keer gelezen

UDEN | Samen met hond en beste maatje Indy doet Joke Schoenmakers, eigenaresse van fysiotherapiepraktijk Myosana aan de Rondweg in Uden, aan canicross: hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken. Op deze manier leggen baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden af.

Het idee om te beginnen met deze nog relatief onbekende sport ontstond zo'n drie jaar geleden toen Joke naar Brabant verhuisde. "Ik kende hier bijna niemand. Samen met mijn man kocht ik een pup, zodat ik een maatje had. Iemand wees me vervolgens op canicross en dat zag ik wel zitten." Joke begon te trainen met Indy toen hij een jaar was en ontdekte dat het zowel haar als haar maatje goed beviel. "Nu trainen we twee keer, soms drie keer in de week. Ik ben een echte korte afstandsloper en Indy heeft zich daarin aangepast aan mij. Hij vindt het fantastisch om te doen. Dat was op het begin natuurlijk nog maar even afwachten, want niet alle honden vinden het leuk."

De sport vergt vooral veel discipline. "Je moet de mentaliteit hebben om keihard te gaan. Indy zit aan me vast, en trekt me als het ware vooruit. Op commando doet hij wat ik hem zeg. Dat doe ik met woordjes als 'links', 'rechts', 'vooruit' en 'rustig'. Hij moet dus goed luisteren. Samenwerken is hierbij ontzettend belangrijk en soms ook lastig." Hun doorzettingsvermogen en goede samenwerking resulteerde vorig jaar in een Nederlands Kampioenschap, in de categorie Vrouwen 50+. "Daar ben ik echt enorm trots op. We legden een parcours af van drie kilometer, een afstand die je letterlijk helemaal sprint. Dat is zo enorm intensief én explosief."

De sterke band tussen de twee maakt het dat Joke zo gek is op de sport. "Het is voornamelijk leuk om dit samen met je hond te kunnen doen. Zolang het nog gaat, ga ik ermee door. Ik ben natuurlijk fysiotherapeute, en tegen mijn cliënten vertel ik steevast dat ze goed op hun lichaam moeten letten. Maar als het op mijn eigen lichaam aankomt, ben ik niet te stoppen en ga ik maar door."

Het canicrosseizoen loopt nog tot mei. "Daarna wordt het te warm en doen we geen wedstrijden meer. Wel blijven we dan trainen. Ik zit sowieso niet stil, want ik loop zelf ook nog hard en stap vaak op mijn wielrenfiets. Ik probeer iedere dag te sporten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant