Ton
Ton Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

'Verslaving blijft altijd op de loer liggen'

Human Interest 4.383 keer gelezen

UDEN | Ton Delisse van der Linden kwam op 3-jarige leeftijd in Uden wonen. Hij vertelt aan het Udens Weekblad over zijn moeilijke jeugdjaren, verslaving, en zijn rol als coach bij Bullshift.

door Henk Lunenburg

Het gezin van Ton bestond uit vader, moeder, drie zonen en een dochter. Moeder verzorgde het huishouden. Ze was veel ziek en later bleek ze schizofreen te zijn. Als moeder in het ziekenhuis lag, regelde een tante het huishouden. Vader, die inmiddels overleden is, werkte in de veterinaire wereld en bezocht dierenartsen. Hij was een harde werker, maar vaak ook eigenwijs. "Hij was heel dominant naar mij", vertelt Ton. "Daar kwam ook de nodige drank bij kijken." Een broer van Ton was depressief en pleegde in 2016 zelfmoord. "Het was dus geen typische fijne jeugd. Wel had ik veel vrienden en vriendinnen." Het basisonderwijs volgde hij op de Bitswijkschool en daarna ging hij naar de mavo. "Ik ben wel een verwende aap te noemen. Er was vroeger geen gebrek aan geld en ik kon doen en laten wat ik wilde. Als ik graag iets wilde hebben, kreeg ik het van mijn vader of moeder. Ik wist precies aan wie ik het moest vragen." Op jonge leeftijd had hij een Atari-spelcomputer. "Ik werd boos als ik moest stoppen met spelen. Ook ging ik overmatig sporten, windsurfen en basketballen. Ik ging er vol voor. Vanaf mijn vijftiende dronk ik al bier. Toen ik 18 jaar was startte ik met de sportopleiding CIOS in Arnhem. Daar dronk ik veel alcohol. Een rem had ik niet, ik stopte pas als ik dronken was."

Verslaving
Heel snel werd het een verslaving. In de weekenden werkte hij in de horeca, waar hij zelf menig biertje dronk. Dat leidde vaak tot spanningen op de werkvloer. "Ik vond het belangrijk om de grote jongen uit te hangen. Ik wilde een koophuis, een mooie auto voor de deur, elk jaar op wintersport en overal de beste in zijn. Tot ik besefte dat ik moest kijken naar wat ik zelf belangrijk vond, en niet wat mijn omgeving belangrijk vond." Dat was niet eenvoudig. Zijn eerste relatie liep stuk, op zijn werk ging het mis en hij kwam thuis te zitten. "Dat is niet handig voor iemand die drinkt. Mijn conditie ging snel achteruit en ik werd veel te zwaar." Ton manipuleerde iedereen. "Het lag volgens mijn eigen zeggen niet aan de drank dat het steeds verkeerd ging, maar inwendig wist ik wel beter." Zijn verslaving duurde van zijn 21e tot zijn 42e . "Er waren wel periodes dat ik stopte, maar telkens begon ik opnieuw." In de tussentijd leert Ton zijn vrouw kennen, waarmee hij trouwt. Inmiddels zijn ze al 14 jaar samen.

Kliniek
In de nacht van 26 op 27 april 2012 kwam de omslag. "Een werkgever vroeg aan me: "Drink jij niet te veel tijdens het werk?" Daarop werd ik boos, en ik schold hem de huid vol." Boos ging hij naar huis en zei tegen zijn vrouw: "Het gaat zo niet meer". Ton wist dat hij het niet alleen kon. "Ik belde een kliniek in Amsterdam. Twee dagen later stopte ik met drinken en één week later zat ik in de kliniek voor acht weken. De eerste weken waren heel zwaar. Ik verzette me tegen alles en iedereen. Meditaties gaven me een zware kater." Hij moest zich inbeelden dat zijn vader daar aanwezig was en dat hij aan hem vragen mocht stellen. "Zo vroeg ik bijvoorbeeld: "Waarom was je altijd zo streng voor mij?" Vanaf dat moment besefte ik dat mijn vader wist dat ik overal de beste in wilde zijn, en dat hij dacht dat zijn aanpak me zou helpen nog meer uit mezelf te halen. Eindelijk kon ik mijn vader vergeven en hem in mijn hart sluiten." Vanaf dat moment begon zijn herstel. Door de ervaring van zijn eigen herstel, hoop hij nu ook anderen te kunnen helpen. "In de kliniek werkten ze met een 12 stappenplan, die ik heb omgezet in '12 beweegstappen plan'. Puntsgewijs werk je daarmee aan je herstel. Je leert hulp te vragen, hulp te aanvaarden, je kwetsbaar opstellen en naar je lichaam te luisteren. Je leert hoe je van je ongezonde gedragspatroon af kan komen en dat je bereid bent om het weer goed te maken met de mensen die je geschaad hebt met je gedrag, inclusief jezelf. Door meditatie en beweging onderhoud je een gezonde relatie met jezelf en hulpvragen sterkt je vertrouwen. Bij punt 12 staat dat je dienstbaar moet zijn door andere te helpen met je ervaring, kracht en hoop tijdens hun proces. Dat is dus wat ik nu doe."

Bewegend op weg naar herstel
Een paar jaar geleden zocht gemeente Uden iemand die wilde werken met verslaafden die in de bijstand zitten en met mensen die wel in de bijstand zitten maar géén verslaving hebben. In 2016 startte Ton als Personal Trainer met dit project, en gebruikt daarvoor zijn 12 beweegstappenplan. Ton: "Tijdens het sporten moet je door bepaalde barrières heen, zoals spierpijn en vermoeidheid. Als dat lukt voel je je metaal en fysiek fitter en kun je angsten die in je hoofd afspelen ook overwinnen. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Zo werk je stap voor stap aan je herstel." Ton merkt dat hij met zijn ervaring heel veel mensen kan helpen. "Ik kan ze dingen vertellen uit eigen ervaring. Zo zeg ik ze bijvoorbeeld dat ze zich moeten focussen op de dingen die wel goed gaan. Mijn motto is 'Geef nooit op, je staat er niet alleen voor. Er is altijd iemand die je wil helpen'." Ton is zeven dagen in de week telefonisch bereikbaar van 07.00 tot 22.00 uur voor als er iemand hulp nodig heeft. In Uden is het mogelijk om drie keer per week een meeting bij te wonen. Ton bezoekt zelf nog regelmatig een meeting, ook als hij op vakantie is kan hij een meeting bezoeken. "Want verslaving blijft altijd op de loer liggen." De pilot van dit project was zo succesvol dat het is verlengd. Ton heeft nu zijn eigen ruimte in de oude Pius X kerk. "Bullshift is het enige lifecoach park dat mensen met ongewenste gedragspatronen via sport, beweging en begeleiding helpt om inzicht en veerkracht te ontwikkelen zodat ze gezondere keuzes kunnen maken en ze dagelijks goed voorbereid zijn op de uitdagingen in werk en leven. Dit door middel van coaching en beweging met de 12 beweegstappen."

Meer informatie
Ton werkt niet alleen met de gemeente Uden, ook bedrijven maken gebruik van zijn diensten. Particulieren zijn ook welkom. Voor meer informatie stuur je een berichtje naar info@bullshift.nl of je belt Ton via 06 24 22 43 48.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant