Guus Fleskens (VoVu) geeft uitleg aan Job van Zutven (Udens College) (foto: Ad van de Graaf)
Guus Fleskens (VoVu) geeft uitleg aan Job van Zutven (Udens College) (foto: Ad van de Graaf)

Udens College gaat voor sterker techniekonderwijs

Onderwijs 1.547 keer gelezen

UDEN | Er is een schreeuwend tekort aan technisch opgeleide mensen. Om de techniekbranche een impuls te geven, ondersteunt het project Sterk Techniekonderwijs scholen en regio's bij het maken en uitvoeren van regionale plannen. Het Udens College doet mee aan dit project. Onder andere door samenwerking met technische bedrijven in de regio en het verbeteren van techniekonderwijs hoopt de school technisch onderwijs weer meer op de kaart te zetten.

Tien scholen in Uden, Oss, Meierijstad, Den Bosch, Waalwijk en Zaltbommel doen mee aan het project. Zij zoeken de samenwerking met technische bedrijven in de regio. Een van de bedrijven waarmee Het Udens College al jaren goed mee samenwerkt is VoVu Metaalbewerking. "Het Udens College heeft goede banden met VoVu", vertelt Job van Zutven, afdelingsdirecteur bovenbouw vmbo op het Udens College. "Zo kunnen docenten op onze school stage lopen bij het bedrijf, om bij te blijven. Ook krijgen we bijvoorbeeld materiaal van VoVu, waarmee leerlingen op school aan de slag kunnen. Maar met behulp van het regioplan willen we die samenwerking nóg meer gestalte geven. Daarbij kun je denken aan het geven van gastlessen of het organiseren van een excursie bij een bedrijf." Naast het versterken van de samenwerking met technische bedrijven in de regio richt het Udens College zich op nog vier pijlers: onderwijsinnovatie, de verhoging van de kwaliteit, professionalisering en het promoten van techniek. "We richten ons dus op meerdere vlakken. Het is heel breed."

Stoffig imago
Al 200 bedrijven in Brabant hebben inmiddels hun handtekening gezet onder deelname aan het project Sterk Techniekonderwijs. VoVu Metaalbewerking beseft maar al te goed hoe belangrijk het is om mee te werken aan het project. "Onze branche, de metaaltechniek, heeft denk ik een stoffig imago", vertelt Guus Fleskens, programmeur bij het bedrijf. "Bij metaaltechniek hebben leerlingen vaak een ander beeld dan wat het daadwerkelijk inhoudt. Het is dus ook een stukje onwetendheid. Wij als bedrijf kunnen met bijvoorbeeld excursies of gastlessen aan leerlingen laten zien dat het allemaal anders in elkaar zit dan zij denken. Hopelijk wekken we daarmee de interesse van een aantal scholieren." Job merkt dat alle bedrijven die de school benadert positief reageren op het project. "Dat is natuurlijk logisch, want ook zij merken dat de instroom vanuit scholen minder wordt en zien de noodzaak."

Investeren
Wanneer het regioplan wordt goedgekeurd komen er jaarlijks gelden vrij, van 2020 tot en met 2024. In deze regio gaat het om 17 miljoen euro. De eerste fase gelden zijn er momenteel al. "De overheid investeert 100 miljoen euro in de verbetering van techniekonderwijs. Zij zien ook de noodzaak van de investering in meer en goed gekwalificeerd technisch personeel", vertelt Job. "Een school krijgt per leerling geld toebedeeld. Met dit geld gaan we lokaalaanpassingen doen en investeren in de inventaris en modernere machines die beter aansluiten bij de vervolgopleidingen en het werk dat daadwerkelijk in bedrijven gedaan wordt." Het gaat dus niet alleen om het zoeken van sterkere samenwerkingen met bedrijven. "Wanneer het regioplan wordt goedgekeurd, kunnen we ook gaan investeren in bijvoorbeeld machines en materialen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant