UDI'19/CSU staat in de middenmoot van de hoofdklasse B. Juist tegen de ploegen uit het rechterrijtje gaat het telkens mis voor de (te) weinig scorende Udenaren. (foto: Peter Kuijpers)
UDI'19/CSU staat in de middenmoot van de hoofdklasse B. Juist tegen de ploegen uit het rechterrijtje gaat het telkens mis voor de (te) weinig scorende Udenaren. (foto: Peter Kuijpers)

Analyse: UDI'19/CSU is aanvallend teveel afhankelijk van Sam Wassenberg

Voetbal 831 keer gelezen

UDEN | Niet voor het eerst wist UDI'19/CSU afgelopen weekend een titelkandidaat, in dit geval Halsteren, van de winst af te houden. Het behaalde gelijkspel (1-1) zegt veel over de potentie binnen de selectie die trainer Stefan Hoogsteder tot zijn beschikking heeft. Zo rooskleurig als de balans is tegen ploegen uit de top-6, zo rood zijn de cijfers die de Udenaren overleggen tegen de ploegen uit het rechterrijtje. "Het lijkt een mentaliteitskwestie. Het schurkt er in ieder geval wel tegenaan", vindt Hoogsteder.

Door Martijn Schwillens

Achter de schermen is de technische commissie van UDI'19 druk bezig met de invulling van de selectie voor volgend seizoen. Een nieuwe verdediger (Willem Tieben) en doelman (Michiel Merks) zijn reeds gepresenteerd en met een zevental spelers is contractverlenging overeengekomen. Hoog op het verlanglijstje van in ieder geval Hoogsteder staat een nieuwe spits. "We zijn aanvallend teveel afhankelijk van Sam Wassenberg", vindt de oefenmeester uit Driel, wiens bewering kan worden gestaafd aan de harde feiten. De statistieken geven hem gelijk. Wassenberg is dit seizoen namelijk bij achttien doelpunten betrokken. Elf keer scoorde hij zelf, zeven keer noteerde hij een assist of werd hij neergehaald en kreeg UDI'19 een (benutte) penalty. Zo ook afgelopen zondag tegen Halsteren. Dat betekent dat de Udense spits betrokken is bij 65 procent van alle UDI-doelpunten (28 in totaal). "Het wordt tijd dat anderen ook hun steentje hieraan gaan bijdragen", erkent Hoogsteder.

Sportieve disbalans
Wie UDI'19 dit seizoen heeft zien spelen tegen Gemert, Halsteren, Nuenen en Groene Ster, weet dat de Tricolores zich kunnen meten met de allerbeste ploegen in de Hoofdklasse B. Feit is echter dat de acht wedstrijden tegen De Meern (laatste), Vlissingen (voorlaatste), IFC (dertiende), Leonidas (twaalfde) en RKAVV (elfde) slechts vijf van de mogelijke 24 punten hebben opgeleverd. Tel hier vier overwinningen -niet irreëel gezien de tegenstanders- bij op en UDI'19 was de laatste fase van de competitie ingegaan op jacht naar een plek in de nacompetitie om promotie naar de Derde Divisie.
Niet dat UDI met dit elftal op dit moment iets te zoeken heeft op dat amateurniveau, al hebben de Udenaren defensief hun zaakjes redelijk goed voor elkaar. Met 31 tegendoelpunten staat UDI gewoon in het linkerrijtje. De sportieve disbalans van UDI'19 laat zich zodoende grotendeels verklaren door het gebrek aan scorend vermogen. Slechts drie ploegen in de hoofdklasse scoorden tot op heden minder dan UDI'19. Neem de wedstrijd tegen VC Vlissingen (0-1 verlies) van vorige week. Daarin had UDI maar liefst 75 procent balbezit. Het aantal kansen was echter op één hand te tellen. "Een zorgelijk signaal", noemde Hoogsteder het zelf.

Meer lef tonen
Want net als het immer kritische Udense publiek had Hoogsteder erop gerekend dat zijn ploeg ten opzichte van de eerste seizoenshelft stappen zou hebben gezet. UDI'19 speelt weliswaar wat verder naar voren en heeft dankzij Sidney Gakpo (die voor de winterstop vanwege een blessure vooral afwezig was) wat meer kwaliteit voorin, maar het ontbeert de ploeg ook teveel aan lef. De opbouw verloopt traag en te vaak kiezen verdedigers en middenvelders voor een veilige oplossing door een bal eerder terug of breed dan naar voren te spelen. Juist tegen ploegen die dominant en diep op de helft van de tegenstander spelen, komt het spel van UDI het best tot zijn recht. De spelers hebben immers wel de techniek en het tactisch vernuft op de keuzes te maken als de ruimte er is. Juist daarom is het zo jammer dat er niet meer lef wordt getoond, zeker thuis. Het is in die zin opvallend dat de eerste twee versterkingen voor volgend seizoen een doelman en centrale verdediger zijn. Want wat UDI vooral nodig heeft, zijn een flinke dosis creativiteit en doelgerichtheid. De Technische Commissie kan alvast aan de slag.

Programma Hoofdklasse:
Alphense Boys    -     RKAVV     
VV Baronie    -     Groene Ster     
VV Gemert    -     Leonidas     
Halsteren    -     RKSV Minor     
IFC    -     VV De Meern     
SV Meerssen    -     VC Vlissingen     
Nuenen    -     Unitas     
UDI'19 is vrij

Stand:
1. Baronie 23-50
2. Groene Ster 22-46
3. Gemert 22-44
4. Halsteren 22-42
5. GVV Unitas 21-40
6. Nuenen 22-32
7. UDI'19/CSU 22-28
8. Minor 23-28
9. SV Meerssen 21-27
10. Alphense Boys 22-25
11. RKAVV 23-25
12. Leonidas 23-24
-------------------------------------
13. IFC 22-23
14. Vlissingen 22-19
=====================
15. De Meern 22-11
Papendorp uit de competitie genomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant