Dierenpark Zie-ZOO is momenteel het enige dierenpark in Nederland met Amerikaanse zwarte beren.
Dierenpark Zie-ZOO is momenteel het enige dierenpark in Nederland met Amerikaanse zwarte beren.

Bewonder zwarte beertjes drieling in dierenpark Zie-ZOO

Human Interest 1.089 keer gelezen

UDEN | Op 16 januari zijn er drie Amerikaanse zwarte beren (Ursus Americanus) geboren in Dierenpark Zie-ZOO in Volkel. De afgelopen maanden heeft het dierenpark de beren zoveel mogelijk met rust gelaten, om stress zo veel mogelijk te voorkomen.

Een klein beetje stress kan er al voor zorgen dat de moeder de jongen verstoot. Daardoor heeft de dierenarts van Zie-ZOO vorige week pas een gezondheidscheck uitgevoerd bij de beertjes. De jonge beren blijken twee mannetjes en een vrouwtje te zijn. Ze wegen momenteel alle drie rond de 5,5 kilogram. De jonge zwarte beren komen nu ook steeds vaker en langer naar buiten, waarna ze in het binnenverblijf een middagdutje doen om vervolgens weer buiten te kunnen spelen. Hoewel Amerikaanse zwarte beren redelijke rustige beren zijn, wordt het mannetje nog even gescheiden gehouden van moeder en de jongen, totdat de jongen wat groter en behendiger zijn. Dierenpark Zie-ZOO is momenteel het enige dierenpark in Nederland met Amerikaanse zwarte beren.

Amerikaanse zwarte beren gaan in de natuur en in ook Dierenpark Zie-ZOO in een winterslaap/winterrust. Tijdens deze periode krijgen vrouwelijke beren na een dracht van 220 dagen de jongen. De beren hebben dan in de zomer en herfst genoeg reserves opgenomen om de winter door te komen en de jongen groot te brengen. Bij de geboorte wegen jonge beren tussen de 200 en 400 gram. Amerikaanse zwarte beren jongen zijn van alle zoogdieren het kleinst bij de geboorte ten opzichte van een volwassen dier (gemiddeld 250 kilogram). Moeder en jongen blijven ongeveer drie maanden in hun nest, zodra de jongen uit het nest komen wegen ze gemiddeld 5 kilogram.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant