Stefan Hoogsteder gaat UDI'19 verlaten en wordt bondscoach van het Nederlands Dameselftal onder 23 jaar. (foto: Peter Kuijpers)
Stefan Hoogsteder gaat UDI'19 verlaten en wordt bondscoach van het Nederlands Dameselftal onder 23 jaar. (foto: Peter Kuijpers)

Hoogsteder (UDI'19) over nieuwe baan bij KNVB: 'Zo'n mogelijkheid krijg je niet vaak'

Voetbal 881 keer gelezen

UDEN/ZEIST | Afgelopen week werd bekend dat Stefan Hoogsteder na de zomer niet langer de hoofdtrainer zal zijn van UDI'19/CSU. De oefenmeester, bezig aan zijn eerste seizoen in Uden, wordt bondscoach van het Nederlands Dameselftal onder 23 jaar en coördinator bij de KNVB. "Deze mogelijkheid krijg je niet vaak. Het geeft mij de kans om mijn passie en hobby fulltime te kunnen uitoefenen", aldus Hoogsteder.

Door Martijn Schwillens

Dat de keuze van de KNVB op Hoogsteder viel, staat niet op zichzelf. De trainer uit Driel was in het verleden actief bij de damesvoetbaltak van FC Twente en boekte in Enschede ook de nodige successen met de voetbalsters. "We werden kampioen van de BeNeLiga en haalden de bekerfinale. In die tijd heb ik ook een deel van mijn netwerk binnen het damesvoetbal opgebouwd", verduidelijkt Hoogsteder. "Arjan Veurink, met wie ik bij Twente heb samengewerkt, is nu de assistent-coach van de Oranjevrouwen die volgend maand actief zijn op het WK in Frankrijk."

Koninklijke weg
Hoogsteder bewandelde de Koninklijke weg op sportpark Parkzicht. "Na het eerste contact met de KNVB heb ik de technische commissie van UDI'19 meegenomen in alle stappen die werden gezet. Ik ben altijd open en eerlijk geweest, maar ik besef natuurlijk dat dit zo laat in het seizoen voor UDI'19 niet het meest ideale moment is om op zoek te moeten naar een nieuwe trainer, mede omdat we achter de schermen al druk bezig waren met het doorlichten van de selectie met het oog op volgend seizoen. Als trainer heb ik natuurlijk al diverse gesprekken gevoerd met (potentiële) nieuwelingen. Tijdens die gesprekken heb je het ook over je aanpak en de speelwijze die je voor ogen hebt. De spelers wilden graag met me door. Sowieso vind ik UDI een prachtige club", vertelt Hoogsteder, die zijn contract in de winterstop nog verlengde. "Daar hebben we snel een oplossing voor gevonden. Het is fijn dat UDI'19 in alles heeft meegedacht om deze stap mogelijk te maken. Waar de club een beroep op me blijft doen, zal ik mij ook volledig inzetten."

Geruchtenmolen
Het gerucht van zijn vertrek deed al sinds vorige week maandag de ronde, maar het duurde tot woensdag voordat Hoogsteder het nieuws wereldkundig maakte. "Er was een website die klakkeloos overnam wat iemand vanuit de club heeft gelekt, maar behalve Kliksport was er niemand die het verhaal verifieerde. Op maandag moest ik nog tot een akkoord komen met de KNVB. Ook was mijn huidige werkgever nog niet op de hoogte", zegt hij. "Na de wedstrijd tegen Unitas (Paasmaandag) heb ik de spelers geïnformeerd dat dit eraan zat te komen. Zij gaven mij een mooi applaus. Ik houd in die zin ook een dubbel gevoel over aan mijn vertrek, want je hebt met z'n alleen een traject ingezet wat nog zeker niet is afgerond", benadrukt Hoogsteder, die niet verwacht dat zijn aangekondigde vertrek van invloed zal zijn op de laatste wedstrijden waarin de Udenaren lijfsbehoud moeten veiligstellen. "Wat we doen, blijven we met de volle 100% doen. We hebben de laatste weken een paar keer een tik gehad, maar iedereen werkt er keihard voor. We willen het seizoen mooi afsluiten met elkaar."

'Mooie uitdaging'
"Bij een nieuw team iets structureels opbouwen is een uitdaging, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we iets moois kunnen gaan neerzetten. Het ontwikkelen van een Onder 23 team is volgens mij van groot belang. De stap tussen de Oranjeleeuwinnen en Onder 19, de Europese top en jeugdvoetbal, is gewoon erg groot. Een tussenstap met een Onder 23-team is voor veel speelsters essentieel en ik kijk er naar uit om hier mijn bijdrage aan te leveren", legt Hoogsteder zijn werkzaamheden uit. "Daarnaast word ik coördinator van de jeugdafdeling (dames) bij de KNVB. Een prachtige uitdaging binnen het Walhalla van het Nederlandse vrouwenvoetbal."

Programma Hoofdklasse B:
Alphense Boys    -     Leonidas     
Halsteren    -     Unitas     
IFC    -     VV Gemert     
SV Meerssen    -     Nuenen     
RKSV Minor    -     Groene Ster     
UDI '19    -     RKAVV     
VC Vlissingen    -     VV De Meern

Stand:
1. Baronie 26-53
2. Groene Ster 24-52
3. GVV Unitas 25-52
4. Gemert 24-50
5. Halsteren 24-48
6. SV Meerssen 24-33
7. Nuenen 24-32
8. Alphense Boys 24-31
9. UDI'19/CSU 25-28
10. Minor 25-28
11. RKAVV 25-25
12. IFC 24-24
13. Leonidas 24-24
14. Vlissingen 24-22
15. De Meern 24-12
Papendorp uit de competitie genomen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant